En 6 anys de funcionament s'han rebut 520 denúncies i en queden 207 pendents de tramitar
Després de 6 anys en funcionament, el ple del Parlament dimarts vota la primera passa per tancar l’Oficina de Prevenció i Lluita contra la corrupció de les Balears. En l’ordre del dia a la cambra balear es votarà tirar endavant la proposició de llei de transparència i control dels càrrecs públics de les Illes Balears, de 9 d’octubre de 2023 que ha presentat el Grup parlamentari popular. L’OAIB va començar a funcionar el 2018 amb l’objectiu de fomentar les bones pràctiques en la gestió pública i garantir el bon ús dels doblers públics. En aquest temps, s’han rebut 520 denúncies. El 2018 només se’n van presentar 14, però la xifra ha anat augmentant anualment. L’any passat van ser 124 i enguany 131, 9 vegades més respecte del primer any.
Amb catorze empleats i un pressupost enguany de gairebé 1,5 milions d’euros, és la segona oficina amb el pressupost més baix de les 5 agències antifrau autonòmiques que existeixen actualment a la resta d’Espanya. Però hem de tenir en compte que la de Navarra ha començat a caminar el març d’enguany. A València i Andalusia, on també governa el Partit Popular, de moment no s’han plantejat tancar-la.
El Partit Popular i Vox consideren que la feina que exerceix l’Oficina a les Balears ja la fan uns altres dos organismes, com són la Sindicatura de Comptes, que revisa la legalitat dels contractes i de les subvencions que concedeixen les institucions; i la Fiscalia, que és l’encarregada d’investigar els possibles delictes que es cometen a les Illes. De fet, l’Oficina està obligada a remetre a la Fiscalia aquells expedients en els quals es detecti alguns tipus d’irregularitat.
A l’Oficina de les Balears ara mateix queden 207 denúncies pendents de tramitar. Tot apunta que en les pròximes setmanes es farà efectiu el seu tancament. Ara s’obrirà el procés d’esmenes, anirà a la ponència que és a porta tancada i a la comissió abans d’aprovar-se definitivament pel Ple del Parlament. En aquest moment, els expedients que es trobin pendents d’incoació es remetran a través de la Inspecció General de Serveis de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a les administracions que resultin ser competents per raó de l’objecte de la denúncia, a fi que per aquestes se’ls doni la tramitació que legalment procedeixi.
Cal assenyalar que l’OAIB és l’única que té les competències de les declaracions patrimonials dels càrrecs públics. Mentre no es posi en funcionament el Registre de Transparència i Control del Patrimoni de Càrrecs Públics de les Illes Balears, les declaracions es presentaran en el Parlament de les Illes Balears i quedaran sota la custòdia del seu president.
Els Pressupostos del Govern per a l’any que ve només reserven 50.000 € per a l’Oficina Anticorrupció. L’Executiu balear voldria tenir dissolt l’organisme abans de finalitzar l’any per no haver d’incloure-la en els Pressupostos, però els comptes incorporen una partida mínima fins que es dissolgui l’entitat, que podria incrementar-se si és necessari.
Si ens remuntem en els inicis, la creació de l’Oficina Anticorrupció va ser una de les exigències que va posar Podem per signar el primer pacte d’esquerres el 2015. I un any després va néixer la Llei 16/2016, de 9 de desembre, de creació de l’Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears. Tot i que la petició va ser de Podem, la proposta que el seu primer director fos Jaime Far va ser de Més.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar