Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
És la segona gran investigació que obre la Fiscalia a una entitat per la qual passen cada any contractes milionaris que afecten una zona tan privilegiada com és el litoral de les Illes
L’historial d’investigacions judicials que afecten l’Autoritat Portuària de Balears s’eixampla. Amb les imputacions del president, Joan Gual de Torrella, i del director de l’entitat, Juan Carlos Plaza, l’organisme portuari ha vist com han investigat 3 dels 5 darrers presidents i també 2 dels 4 darrers directors.
Abans de la imputació de Gual de Torrella, també ho varen estar Joan Verger i Francesc Triay en el cas Mar Blau. Aquell sumari va ser la primera operació anticorrupció a l’Autoritat Portuària. Va esclatar l’any 2009 i també al port de Maó. La investigació se centrava en uns 150 amarraments que es van adjudicar a Trapsa Yates, propietat de Gerardo Díaz Ferrán. A més de l’expresident de la CEOE, van imputar Francesc Triay, que aleshores presidia l’Autoritat Portuària, i Ángel Matías, qui n’era el director.
Després d’una dècada d’investigació, la sentència va arribar l’any passat. Joan Verger va morir abans del judici. Triay va ser absolt, mentre que l’exdirector de l’APB Ángel Matías va admetre haver arreglat el concurs públic al port de Maó i un altre al de Formentera. Matías, l’empresari Gerardo Díaz Ferrán i un extreballador de Trapsa Yates van ser condemnats en aquella causa.
Però l’ombra de la corrupció ha planat en altres ocasions sobre l’organisme portuari. El maig de 2018, Diario de Mallorca revelava presumptes irregularitats en el Departament de Conservació i Manteniment. La Policia Nacional va demanar més documentació, però mai va arribar a formular càrrecs ni detencions.
Tres mesos després, el juliol de 2018, un detectiu privat va trobar dues càmeres ocultes al sostre del despatx de l’actual president de l’APB, Joan Gual de Torrella. Els dispositius van ser instal·lats per l’anterior responsable de l’organisme, Alberto Pons, qui diu que se’n va oblidar que els havia fet col·locar. La justícia ha arxivat la investigació, tot argumentant que la versió de Pons és creïble i que no s’hi aprecia cap conducta delictiva.
Amb l’arribada al poder de Francina Armengol, el Govern balear va proposar Joan Gual de Torrella com a home fort de l’organisme portuari. I ho va fer amb les reticències del seus socis de Podem, que el van qualificar de “casta oligàrquica”. Gual de Torrella, que aleshores era un empresari en fallida del sector de la restauració i expresident de la Cambra de Comerç de Mallorca, ara lidera una entitat per la qual passen cada any contractes milionaris que afecten una zona tan privilegiada com és el litoral de les Illes.
Llibertat amb càrrecs per als cinc directius de l’APB
El nàutic del Molinar de Palma demana explicacions sobre el seu concurs
Els empresaris nàutics de Maó defensen que ells sols van reubicar-se al port
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista