X

L’OMS adverteix que el canvi climàtic planteja “greus riscos” per a la salut mental

L'Organització Mundial de la Salut alerta d'un possible increment de casos d'ansietat, depressió, dolor i conductes suïcides

03/06/2022

L’OMS adverteix que el canvi climàtic planteja “greus riscos” per a la salut mental

14

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que el canvi climàtic planteja “greus riscos” per a la salut mental i el benestar. En el seu darrer estudi, coincideix amb l’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, publicat el febrer, segons el qual la rapidesa de la crisi mediambiental suposa “una amenaça cada vegada més gran” per a la salut mental, en provocar trastorns que van des del malestar emocional fins a l’ansietat, la depressió, el dolor o les conductes suïcides.

“Els efectes del canvi climàtic estan cada vegada més presents a la nostra vida quotidiana, i hi ha un escàs suport especialitzat en matèria de salut mental per a les persones i les comunitats que s’enfronten a perills relacionats amb el clima i a un risc a llarg termini”, ha comentat la directora del Departament de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l’OMS, l’espanyola Maria Neira. L’estudi apunta que els efectes es distribueixen, a més, “de manera desigual i desproporcionada”, a causa de factors com la situació socioeconòmica, el gènere o la edat.

“L’impacte del canvi climàtic està agreujant la situació ja de per si molt complicada en què es troben la salut mental i els serveis de salut mental a nivell mundial. Gairebé mil milions de persones viuen amb trastorns mentals però, als països d’ingrés baix i mitjà, tres de cada quatre no tenen accés als serveis necessaris. Si s’augmenta el suport en matèria de salut mental i psicosocial en el marc de les mesures de reducció del risc de desastres i relacionades amb el clima, els països podran fer més per ajudar a protegir les persones que corren més risc”, ha comentat la directora del Departament de Salut Mental i Abús de Substàncies de l’OMS, Dévora Kestel.

Segons una enquesta de l’OMS que es va dur a terme el 2021 a 95 països, només 9 havien inclòs el suport en matèria de salut mental i psicosocial en els seus plans sobre salut i canvi climàtic. “Els Estats Membres han deixat molt clar que, per a ells, la salut mental és una prioritat. Treballam en estreta col·laboració amb els països per protegir la salut física i mental de les persones davant de les amenaces climàtiques”, ha dit el doctor Diarmid Campbell-Lendrum, cap de la lluita contra el canvi climàtic de l’OMS, i un dels principals autors de l’informe.

 

03/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT