Els psiquiatres infantils comencen a diagnosticar trastorn d'estrès posttraumàtic entre els joves
Per als psiquiatres infantils, l’onada de la salut mental continua creixent i no ha tocat sostre. Si la situació prepandèmica era ja catastròfica, segons afirmava l’OMS, ara es comencen a detectar, per exemple, trastorns d’estrès posttraumàtic entre els joves: “No xerram de símptomes adaptatius, com ara, no poder sortir, estar a casa, no anar a l’escola, no poder veure als amics… Parlam d’infants que han viscut morts, ingressos o situacions de gravetat o, fins i tot, que ells mateixos han estat malalts o ingressats. L’estrès posttraumàtic es comença a veure ara” afirma la doctora i presidenta de la Societat de Psiquiatria Infantil de l’AEP, Azucena Díez.
Les nines adolescents són les més vulnerables als problemes de salut mental. També els que provenen de famílies desestructurades o tenguin els pares absents o els que abusin d’internet sense control. Aquest és el perfil que fan els psiquiatres infantils que afirmen que durant aquests anys pandèmics el 70 % dels infants han patit símptomes d’ansietat o depressió. També han augmentat els trastorns alimentaris que, a més, ara arriben als psiquiatres en un estat més greu. La doctora Díez posa com exemple els malalts d’anorèxia: “Abans de la pandèmia, les nines amb anorèxia tenien una pèrdua de pes del 15-20 % ara és del 30- 40 % del pes corporal. T’arriba la meitat de la nina. Són casos molt més greus”
Han crescut també les ideacions suïcides i els metges creuen que s’haurien d’implementar eines de detecció precoç de la depressió per així poder controlar el problema del suïcidi infantojuvenil. Els metges demanen als pares que estiguin sempre presents, sobretot, a l’adolescència i que controlin els mòbils dels seus fills, de fet, aconsellen una limitació d’internet als menors d’edat.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular