X

López Nadal, sobre l’Afganistan: “Qualsevol intent d’arreglar les coses des de fora no funciona”

El diplomàtic i president d'Amnistia Internacional fa una valoració de la situació al país un any després de la presa de Kabul pels talibans

15/08/2022

López Nadal, sobre l’Afganistan: “Qualsevol intent d’arreglar les coses des de fora no funciona”

17

Avui, 15 d’agost, fa just un any de la presa de Kabul per part dels talibans, fet que va provocar nombroses evacuacions de civils, atemorits per les seves pràctiques repressores i l’exili del que era el seu president, Ashraf Ghani. Unes 123 mil persones aconseguiren abandonar el país.

Segons Amnistia Internacional, des de llavors s’han registrat 5.183 morts i lesions de civils, la meitat de les quals a dones i a infants. A més, la majoria de les nines tenen vetada l’escolarització, s’ha prohibit el dret a manifestar-se i a concentrar-se, s’han tancat fins a 200 mitjans de comunicació i 12 periodistes han mort.

Joan Manuel López Nadal, diplomàtic i president d’Amnistia Internacional, és un gran coneixedor de la situació a l’Afganistan. Assegura que el futur del país no és gaire encoratjador.

L’any 2002, després de la derrota dels talibans per part dels Estats Units, Joan Manuel López Nadal va ser enviat a l’Afganistan per donar suport diplomàtic a la missió espanyola. Després de 20 anys de presència militar al país, les tropes de l’OTAN decidiren retirar-se. Segons el diplomàtic, en tot aquest temps no s’assoliren els objectius de pacificació.

“Els talibans tornen a estar al poder i les notícies que venen d’allà no són gens estimulants“, diu López, i d’aquí n’extreu una lliçó: “El primer que hem d’aprendre és que qualsevol intent d’arreglar les coses des de fora no funciona“.

Joan Manuel López considera que una de les coses en què ha fallat la intervenció internacional és en el fet de no comprendre la complexitat interna del país: “És una societat pràcticament tribal, on hi ha una majoria relativa dels pastuns i altres minories també importants”. De fet, la dificultat de convivència entre totes aquestes tribus i ètnies i que l’Afganistan es trobi al cor d’Euràsia el converteixen en una peça clau, però molt fràgil.

Amb els talibans al govern, la sharia, la llei islàmica, s’aplica amb rigor i totes les ofenses són castigades amb penes de presó, fuetades, i lapidacions. Com és possible, però, que els talibans hagin tornat a governar al país? “Els talibans estan allà perquè la gent els té por”, assegura López.

El futur de l’Afganistan és, doncs, incert i ple d’interrogants. D’acord amb les declaracions del diplomàtic, “ajudar a aquesta gent, que es troba sota un règim que ens resulta repugnant, no té una resposta gens fàcil”.

15/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Antoni Tarabini 15/08/2022

    D.acord
    Pero de moment ningún es mou

  2. Antoni Tarabini 15/08/2022

    D.acord
    Pero de moment ningú es mou

EL MÉS LLEGIT