X

Majoral i Lina Tur fusionen joieria i música en l’anell Gresol de Mar

D'or de 18 quirats, té forma de petit receptacle amb un corall i una perla dins, i està coronat amb vuit diamants. Només se'n faran 21

14/03/2023

Majoral i Lina Tur fusionen joieria i música en l’anell Gresol de Mar

El joier català Enric Majoral, resident a Formentera, i la violinista eivissenca Lina Tur han unit la seva creativitat per elaborar una peça d’allò més genuïna: l’anell Gresol de Mar. S’ha presentat a l’antic refectori de l’Ajuntament d’Eivissa, a Dalt Vila.

Majoral explica que entén la joieria com una eina d’expressió que pot dialogar amb diferents disciplines: art, disseny, arquitectura, música, literatura, gastronomia… D’aquí neix el seu projecte “Creat amb…”. Després de les col·laboracions amb Gilbert Herreyns, Willie Márquez, Alfons Borrell, Erwin Bechtold, Stella Rahola i Michel Mouffe, “Creat amb…” segueix el seu camí amb la violinista Lina Tur Bonet.

Gresol de Mar

Lina Tur Bonet i Majoral creen la seva versió de l’anell que simbolitza la unió de Venècia amb la mar. L’any 1177, a Venècia, gràcies a l’habilitat diplomàtica del dux Sebastiano Zani, el papa
Alexandre III i l’emperador Frederic Barbaroja van signar un tractat de pau per posar fi a un llarg conflicte entre el Papat i l’Imperi. En agraïment, el papa entregà al dux un anell d’or que varen llançar a la mar en un acte simbòlic per celebrar la unió mística de la Sereníssima República de Venècia amb la mar. Això va passar el dia de l’Ascensió i és un ritu anual que se segella amb les paraules: “T’esposem, mar, en senyal de veritable i etern domini”.

Aquest ritual té arrels en l’Antiguitat, ja que Heròdot explica el costum grec de llançar un anell a la mar, com a ofrena per calmar la ira dels déus. Lina Tur Bonet crea un vincle entre Venècia i la seva ciutat, Eivissa. Dues ciutats que comparteixen la història del nostre mar Mediterrani. L’anell vol esposar-se també amb les illes de Venècia i Eivissa, combinant el disseny bizantí amb el de l’anell eivissenc de l’emprendada; destil·lar al seu gresol la sal d’Eivissa, que també arribava a Venècia des de l’Antiguitat. En aquest procés alquímic, al fons del mar s’amaguen la perla i el corall, que amb el seu renou dringadís dins l’or, evoquen la fascinació de mirar al fons de la mar i els seus secrets a través de les seves obertures.

D’or de 18 quirats, té forma de petit receptacle amb un corall i una perla dins, i està coronat amb vuit diamants. Se’n faran 21 i aniran signats i numerats. El seu preu pot arribar als 2.000 euros.

14/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris