X

Manacor, a punt d’adjudicar les obres de reforma de l’escorxador

El termini d'execució de les obres és de 12 mesos amb un pressupost de 2,4 milions d'euros amb l'IVA inclòs

12/11/2023

Manacor, a punt d’adjudicar les obres de reforma de l’escorxador

Miquela Valls

L’única empresa que s’ha presentat a la licitació de la reforma de l’escorxador de Manacor és la Societat Anònima Unipersonal Veolia Serveis Catalunya amb oficina a Palma. El pressupost de l’actuació amb l’IVA inclòs és de 2.403.057 euros. Per sufragar-ho, el Govern acaba de disposar-hi 700.000 euros, el Consell de Mallorca n’aporta 600.000 més i la resta l’assumeix el consistori manacorí, que és el propietari dels terrenys on s’ubica l’escorxador en el camí de Bandrís. El termini d’execució de les obres és de 12 mesos. En els pròxims dies s’espera que s’oficialitzi el contracte, després que hagi acabat el termini perquè el licitador esmenàs algunes deficiències i li donassin 3 dies per presentar entre d’altres una declaració responsable i indicar el nom de les 4 empreses que es pretenen subcontractar durant el període d’execució. Es tractaria de subcontractar un 34,8% de l’obra, just un 20,1% serà la part constructora i la resta 3 instal·ladors especialitzats.

Intervencions pendents

Una de les actuacions més importants que encara queden pendents és el canvi de trespol de tota la zona de sacrifici, a més de la renovació de bona part de la maquinària. Es tracta de la segona fase de la modernització per actualitzar aquesta infraestructura municipal, que va tancar les portes l’any 2019 després de detectar-hi deficiències sanitàries que feien impossible continuar sacrificant-hi animals. L’any passat, el consistori ja hi impulsar amb una inversió directa de mig milió d’euros algunes intervencions com la instal·lació del circuit d’aigua calenta, nous abeuradors i noves barreres als corrals dels animals. A més, es va adquirir nova maquinària per etiquetar i pesar i es varen adequar les zones on es tracten les pells i altres residus carnis.

Inca, en espera

A final d’abril, l’escorxador municipal d’Inca va cessar la seva activitat per no complir amb els requisits mínims sanitaris i ara només s’hi sacrifiquen gallines els dimarts. La Cooperativa pagesa del municipi, que n’agafà la gestió fa 1 any per evitar-ne el tancament, no ha volgut fer declaracions, però assegura que de moment no hi ha data per a la reobertura. Un fet que perjudica pagesos i carnisseries de la comarca, que es veuen obligats a anar a sacrificar els seus animals a Palma o Felanitx, que n’han assumit la demanda sense problemes.

Un entrebanc més dels que pateix el sector ramader mallorquí que encara la campanya de Nadal lamentant que de cada any minva la producció de carn local i la sobirania alimentària.

Notícies relacionades >

12/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris