MARGALIDA+MATEU%3A+%26quot%3BLa+retransmissi%C3%B3+de+la+Colcada+dels+Reis+%C3%A9s+una+responsabilitat+que+assumesc+amb+molta+il%C2%B7lusi%C3%B3%26quot%3B.

EPRTVIB informa

MARGALIDA MATEU: “La retransmissió de la Colcada dels Reis és una responsabilitat que assumesc amb molta il·lusió”.

Montuirera de naixement, la periodista Margalida Mateu sempre ha estat arrelada al mitjà de comunicació públic de les Illes Balears. Fa 10 anys que va començar la seva aventura a IB3 Ràdio, fins arribar a un meravellós 2020 a escala professional que l’ha fet ser una de les cares protagonistes per donar la benvinguda al 2021 i traslladar l’emoció i la il·lusió de la Cavalcada dels Reis d’Orient a través de la televisió pública balear. Un any esperançador per a tothom, per al qual ella demana: Salut, ciència i cultura! 

  • Margalida, podríem dir que has estat tota una vida lligada al mitjà de comunicació públic de les Illes Balears?

Sí, vaig començar ja fa prop de 10 anys al programa Tassa i Mitja d’IB3 Ràdio, una aventura fantàstica que va durar més de 5 anys i en la qual vaig aprendre moltíssim. Després he estat vinculada com a redactora a diferents programes d’IB3 Televisió. Tot i que no sempre la meva carrera ha anat lligada a IB3 també vaig ser redactora del diari Ara Balears i he fet col·laboracions en altres mitjans, així com tasques de gestió cultural i comunicació institucional i corporativa. Ara bé, fer feina per IB3 és molt gratificant perquè crec en la seva essència de servei públic.

  • Sempre havies volgut estudiar Comunicació Audiovisual/Periodisme?

Sí, des de ben petita que volia ser periodista, curiosament m’agradava molt el periodisme esportiu i la ràdio, ja de ben petita, un dels programes que més em va marcar va ser La nit dels Ignorants de Catalunya Ràdio. He anat fent diversos estudis sobre Comunicació, així com un Màster i el Doctorat vinculat a la Història dels Mitjans de Comunicació a les Illes Balears. Ara, però, m’atreu més el periodisme cultural i de divulgació.

  • Quina és la teva opinió. La vocació es té o es fa?

La vocació es té i es fa, les dues coses. Que és una feina vocacional, està clar, fas feina els caps de setmanes i festius i de dia i de nit, ho fas perquè és una part molt important de la teva vida. A més a més, t’ha d’atreure l’adrenalina que genera el directe.

  • Des del teu pas al magazín Tassa i mitja amb Noemí Garcies la teva tornada a la ràdio pública balear ha estat amb un programa que valora el patrimoni lingüístic i cultura de les Illes Balears. Què queda d’aquella primera Margalida?

 Queda tot, la il·lusió que, tot que sempre hi ha obstacles a superar, de moment encara no l’he perduda, i les ganes de generar nous projectes. El cap em bull pensant noves idees, noves seccions, coses que m’agradaria fer tant a la ràdio com a la televisió, encara que moltes vegades em sent decebuda perquè no totes les idees arriben a bon port.

  • Téntol és un dels programes més estimats a IB3 per oients de la ràdio i per espectadors de la televisió. Era necessari un programa com Téntol per reforçar la vocació de servei públic d’IB3 i fomentar la divulgació lingüística?

Amb Téntol sí que hem aconseguit arribar a bon port. Una no sap mai quina és la fórmula que pugui agradar i arribar a l’espectador. Tenir un bon equip és essencial i Téntol es nodreix dels professionals que el creen com un producte divulgatiu i artístic setmana rere setmana. La llengua podria semblar un tema complicat. Hem aconseguit despolititzar la llengua. L’hem fet arribar a les cases de les Balears així com és, ben viva, amb la seva genuïnitat i espontaneïtat.

  •   L’èxit del programa, també s’ha traslladat a un dels festivals de Ficció televisiva més coneguts i amb un gran reconeixement al sector audiovisual com és el Festival Zoom d’Igualada. Com va viure l’equip de Téntol la menció especial que es va atorgar el passat mes de novembre?

Això sí que va ser una bona sorpresa, no ens ho esperàvem. Estàvem nominats amb productes de molta qualitat i amb pressupost molt més elevats que el nostre humil projecte. Així i tot, el jurat va voler apreciar la nostra feina i això és una satisfacció extraordinària, no tenim paraules.

  •   Enguany has estat i seràs una de les conductores a dues de les retransmissions més importants de final i principi d’any. A les dues, sabem que no hi faltarà l’ingredient que més necessitam per encoratjar-nos davant el 2021, la il·lusió. Com afrontes aquest repte professional?

Sí, tenir l’oportunitat i confiança per presentar l’especial de Cap d’any per a IB3 televisió és un dels reptes professionals més ambiciosos que he tengut fins ara. Pot semblar més frívol i manco periodístic, però és un dels moments més importants de l’any. A més, en un any històric i complicat com el que hem viscut. Fer feina amb David Ordinas i tot l’equip ha estat meravellós i una experiència molt bona. 

  • La Cavalcada d’enguany pot ser una de les més seguides a IB3 amb motiu de la pandèmia. Imposa aquesta responsabilitat? 

Igualment amb la retransmissió de la Colcada dels Reis, és una responsabilitat que assumesc amb molta il·lusió. Que els infants no puguin ser al carrer per donar-los la benvinguda fa que tengui més importància, si hi escau, poder apropar a les cases de les Balears l’arribada dels reis.

  • Natural de Montuïri… com passes un dia qualsevol al teu municipi? Un lloc que no ens podem perdre? 

 Montuïri és preciós i sempre m’hi he trobat molt bé i sobretot i tenc la meva família, encara que fa més de 10 anys que no hi visc. Poder veure a la sèrie ‘Pep’ els carrers que m’ha vist créixer m’emociona molt.

  • Un desitj per al 2021?

Salut, ciència i cultura!