Experts en espais exteriors educatius remarquen la importància de fer-ne espais versàtils i amb natura
Els patis de les escoles han de ser espais versàtils amb natura i amb elements tant estructurals com efímers que permetin als infants fer volar la imaginació.
És una de les conclusions de la jornada organitzada al Parc Bit de Palma per a tècnics de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC).
Els han assessorat dos arquitectes especialitzats en espais educatius i dos mestres assessors sobre espais exteriors educatius a Catalunya. “Moltes vegades, com arquitectes no hem entès que el pati és també part de l’espai educatiu i del municipi“, reconeix Mariona Genís Vinyals, doctora en arquitectura.
Genís adverteix que no s’ha de caure en l’error de fer-ne “un parc temàtic”. Aposta per posar-hi pocs elements, senzills, però ben estructurats i delimitats perquè hi puguin passar coses.
“Hi ha d’haver coses efímeres i coses estructurals”, afegeix Carme Cols Clotet, mestra jubilada. “Però coses efímeres vol dir que es puguin imaginar una cabana i la puguin construir”.
“Se’ns ha dit que moltes vegades fem patis molt rígids o molt durs, perquè hi ha molt de ciment”, reconeix el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante. “Hi ha una part de compliment de normativa, perquè ha d’haver-hi unes pistes esportives, però hi ha tota una sèrie d’elements que es poden deixar a criteri dels centres perquè puguin adequar els espais al seu projecte educatiu”.
Els frescos del segle XVIII pateixen greus danys per la humitat. Sense ajudes públiques, la propietat impulsa una campanya de micromecenatge per restaurar-los
Fou una de les figures importants d'aquell incipient Canal 4