X

Mariona Genís, arquitecta: “No hem de fer dels patis parcs temàtics”

Experts en espais exteriors educatius remarquen la importància de fer-ne espais versàtils i amb natura

19/12/2022

Mariona Genís, arquitecta: “No hem de fer dels patis parcs temàtics”

Els patis de les escoles han de ser espais versàtils amb natura i amb elements tant estructurals com efímers que permetin als infants fer volar la imaginació.

És una de les conclusions de la jornada organitzada al Parc Bit de Palma per a tècnics de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC).

Els han assessorat dos arquitectes especialitzats en espais educatius i dos mestres assessors sobre espais exteriors educatius a Catalunya. “Moltes vegades, com arquitectes no hem entès que el pati és també part de l’espai educatiu i del municipi“, reconeix Mariona Genís Vinyals, doctora en arquitectura.

Genís adverteix que no s’ha de caure en l’error de fer-ne “un parc temàtic”. Aposta per posar-hi pocs elements, senzills, però ben estructurats i delimitats perquè hi puguin passar coses.

“Hi ha d’haver coses efímeres i coses estructurals”, afegeix Carme Cols Clotet, mestra jubilada. “Però coses efímeres vol dir que es puguin imaginar una cabana i la puguin construir”.

“Se’ns ha dit que moltes vegades fem patis molt rígids o molt durs, perquè hi ha molt de ciment”, reconeix el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante. “Hi ha una part de compliment de normativa, perquè ha d’haver-hi unes pistes esportives, però hi ha tota una sèrie d’elements que es poden deixar a criteri dels centres perquè puguin adequar els espais al seu projecte educatiu”.

19/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris