MEMÒRIA NEGRA
El crim de la destral i El puig Moltó

Dimarts a les 22.20h

Memòria Negra és una sèrie documental que recorda alguns dels crims de més impacte que s’han produït a les Illes Balears durant els darrers 70 anys.

 

El primer cas del capítol d’avui va succeir el 3 de novembre del 2014 a la localitat de Santa Eulària, a Eivissa. Un jove anomenat Juan Carlos Bejarano va ser brutalment assassinat a cops de destral. El cos es va trobar a un apartament a una zona d’estiueig a Cala Martina. El jove n’ocupava il·legalment l’apartament, i ràpidament  els investigadors varen sospitar que l’autor del crim podia ser un altre jove, de nom Manuel, qui també n’ocupava il·legalment la zona.  Una minuciosa investigació per part de la Guàrdia Civil va situar Manuel a l’escena del crim i se’n va demostrar la culpabilitat. Fou condemnat a 15 anys de presó per la mort del seu company Juan Carlos.

El segon cas ens trasllada fins a l’any 1948. Durant l’horabaixa del dia 8 de desembre dos atracadors varen assaltar violentament la possessió de Puig Moltó, al municipi de Montuïri. L’objectiu era robar les 30.000 pessetes que havia cobrat l’amo, en Miquel Nicolau, per una venda d’indiots. A la casa hi havia la dona, un pastor i el porqueret. L’amo es va resistir als assaltants i va rebre una brutal pallissa. A conseqüència dels cops Miquel Nicolau va morir als pocs dies, i els dos atracadors varen ser detinguts i condemnats a mort. L’assalt a la possessió de Puig Moltó va quedar marcat en la memòria de tots els habitants de la zona, i va esdevenir un dels crims més recordat de les Illes Balears.

 

Memòria negra