MEM%C3%92RIA+NEGRA%3A+El+Senyor+de+la+Guerra+i+la+Cat%C3%A0strofe+de+ses+Roques+Altes

Dimarts a les 22.15h

MEMÒRIA NEGRA: El Senyor de la Guerra i la Catàstrofe de ses Roques Altes

Memòria Negra és una sèrie documental que recorda alguns dels crims i succeïts de més impacte que s’han produït a les Balears als darrers 70 anys. Aquest dimarts us oferim dos capítols, ambdós succeïts a Eivissa: Pierre Conrad Dadak, el Senyor de la Guerra i Catàstrofe a ses Roques Altes.

El primer capítol ens mostrarà una radiografia de l’Operació Cardón, una intensa investigació internacional que va conduir a la detenció de Pierre Conrad Dadak, el cap d’un important grup organitzat vinculat amb el tràfic il·legal d’armes i el blanqueig de capitals.

El segon capítol ens trasllada al 7 de gener de 1972, quan va succeir la pitjor catàstrofe aèria de les Balears i una de les més greus d’Espanya. Un vol d’Iberia, de València a Eivissa, s’estavellava a ses Roques Altes, al municipi de Sant Josep, quan estava a punt d’aterrar. El sinistre va deixar 104 persones mortes i cap supervivent.

La investigació va determinar que l’avió es va estavellar per l’error de càlcul de l’altitud del pilot  i per la intensa boira existent. L’impacte va ser brutal i l’explosió es va sentir a molts quilòmetres de l’accident. Més de 200 persones, entre Guàrdia Civil, exèrcit i voluntaris, varen treballar durant hores per recuperar les restes de les víctimes. Gran part dels passatgers eren de la localitat valenciana d’Algemesí, peons de la construcció que treballaven a l’illa en una època en què es construïen molts hotels en ple boom del turisme.

L’accident va causar gran commoció. Al lloc del sinistre es va construir una petita ermita i dues plaques amb els noms dels difunts. Molts eivissencs encara recorden la tragèdia.

Memòria Negra