MEMÒRIA NEGRA
Pacte a les fosques i Matatres

Dimarts a les 22.10h

‘Memòria Negra’ és una sèrie documental que recorda alguns dels crims de més impacte que s’han produït a les Illes Balears durant els darrers 70 anys.

El primer cas del capítol d’avui tracta sobre uns fets que varen ocórrer el 6 d’agost de l’any 2003. Un home anomenat Jordi Antolí va tenir un accident a la Via Cintura de Palma i quan els efectius d’emergències el varen atendre l’home va confessar haver matat la seva dona i la seva amant. Agents de la policia es varen desplaçar fins a les dues adreces facilitades per l’home, una a Palma i l’altre a la Colònia de Sant Jordi i, efectivament, varen trobar els cadàvers de les dues dones. Segons la versió de Jordi Antolí, les morts eren la conseqüència d’un suposat pacte de suïcidi entre els tres, però a mesura que les investigacions avançaven els investigadors es varen adonar que l’homicida no deia tota la veritat.

El segon cas ens trasllada seixanta anys enrere. El dia 23 de desembre de l’any 1957 es va produir un triple crim que encara es recorda al poble d’Algaida. A la finca de Can Campet la Guàrdia Civil va trobar 3 cadàvers amb senyals d’haver estat assassinats a tirs. Les víctimes eren Mateo i Margalida Verd i Joana Aina Oliver. Tots tres vivien a Can Campet i es dedicaven a la compravenda d’animals. Les investigacions de la Guàrdia Civil varen acabar amb la detenció d’un jove del poble de 17 anys, Gabriel Aixartell, que en ser detingut va confessar l’autoria dels crims. Aixartell va ser condemnat a 60 anys de presó però no va complir ni la meitat de la condemna, quedant en llibertat l’any 1975. Una errada administrativa que li va costar la vida a la seva quarta víctima, Antoni Fuster, el “Lotero” de Llucmajor, un home que es dedicava a la compravenda d’objectes antics. Aixartell era conegut com a ‘Matatres’, però després del seu darrer crim va passar a ser anomenat ‘Mataquatre’, convertint-se en un dels criminals més temuts de la memòria negre de les Illes Balears.

Memòria negra