MEMÒRIA NEGRA
Tràfic de nounats a Mallorca

Dimarts a les 22.10h

El programa d’avui tracta sobre una de les trames més inquietants que han succeït a les Illes Balears, però també a la resta d’Espanya.

L’any 1977 un article publicat a la revista “Interviu” destapava una suposada trama d’adopcions il·legals a una casa bressol de Binissalem. Tot i l’escàndol inicial, el cas no va arribar als tribunals.

Anys després, concretament durant l’any  2011, va començar una investigació sobre una trama de nadons robats a Espanya. L’Associació Nacional d’Afectats per Adopcions Irregulars va demanar a la Fiscalia General de l’Estat l’obertura d’una investigació per identificar els responsables d’una trama que va actuar per tota Espanya entre els anys 50 i 90, dedicada al robatori i posterior venda de nadons. Es calcula que hi podria haver uns 300.000 nadons robats a nivell nacional que varen ser entregats a altres famílies amb una identitat falsa.

A través de les plataformes i associacions de nadons robats es van començar a succeir nombroses denúncies. A Mallorca disset famílies van interposar denúncies pels suposats robatoris de 17 nadons entre els anys 1961 i 1980. Segons els testimonis de les mares, a les poques hores d’haver donat a llum se’ls comunicava la mort del nadó, però en cap moment varen veure el cadàver, confiant en el personal sanitari i pel complicat moment emocional que estaven passant. Dos anys després, per primera vegada una ordre judicial va permetre obrir una tomba per investigar un possible cas de robatori d’un nadó després de la denúncia de la mare. L’Associació Orígens Palma de Mallorca centralitza la majoria dels casos ocorreguts a Mallorca.

Amb el capítol d’avui encetam una nova línia argumental: no només parlar de crims que s’han produït a les Illes Balears durant els darrers 70 anys, sinó també d’accidents o fets transcendentals que han tingut un impacte molt gran en la societat.

MEMÒRIA NEGRA