X

Menorca disposa de l’única zona de cria de catxalots de la Mediterrània espanyola

Ha estat constatat per científics de l'associació Tursiops. Es tracta d'una zona protegida, en quedar fora de la reserva marina

16/11/2022

Menorca disposa de l’única zona de cria de catxalots de la Mediterrània espanyola

Menorca disposa de l’única zona de cria de catxalots de la Mediterrània espanyola. Ha estat durant la darrera campanya feta a Menorca que els científics de l’associació Tursiops han confirmat l’existència al nord de l’illa d’una guarderia natural de catxalots, l’única en tot el Mediterrani de l’Estat. Una zona, però, que està desprotegida, ja que queda fora de la reserva marina.

Els catxalots han trobat, al nord de Menorca, un refugi on alimentar-se i criar. La presència de biomassa i el silenci que regna en aquestes aigües han convertit aquesta zona de l’illa en el seu temple a la Mediterrània i en el lloc perfecte perquè les femelles puguin donar a llum.

Txema Brotons, director científic de l’Associació de Tursiops, explica que “Aquesta zona del nord de Menorca és una àrea amb molt poca navegació. Ja fa anys que tenien indicis que aquesta àrea de Menorca podria emprar-se pels catxalots com a zona de cria. I sí, ja hem pogut arribar a la conclusió que, al nord de Menorca, existeix un indret de cria”, a

El problema, però, és que aquesta zona del nord de Menorca queda fora de l’àrea de protecció marítima que tramita Europa, i que inclou zones d’Itàlia, França i el corredor de cetacis. Una figura que permetria regular la navegació per evitar l’impacte que té en els catxalots i que, en el cas d’excloure el nord de Menorca, posaria en perill la vulnerable població d’aquests cetacis.

“Clar, això podria ser molt perillós perquè, si es regula la velocitat en aquestes zones, potser hi ha un desplaçament de navegació d’aquestes àrees cap a la nostra. Això el que faria és que les cries i les mares esdevinguin les més susceptibles de morir en una col·lisió amb un vaixell. Per tant, posaríem en perill la població de catxalots al Mediterrani“, explica Brotons.

Les cries són les que hi estan més exposades. Tot i fer grup amb sa mare -els mascles es comporten de manera individual i no comparteixen el mateix espai- romanen més temps a la superfície. Però no només es posaria en perill la seva supervivència. També podria alterar la seva comunicació i, per tant, el seu comportament social. Els catxalots són animals acústics. Per a ells, l’oïda pot arribar a ser més important que els seus propis ulls.

“Pensa que ells, per exemple un catxalot, habitualment cerca el menjar a zones on no hi ha llum i al vespre continuen movent-se, vivint i nedant. I no hi ha claror. Tot ho fan mitjançant el so. Cerquen aliments mitjançant el so, es comuniquen amb el so i tenen el coneixement del seu medi a través del so. Aleshores, qualsevol increment de renou a la mar els afecta de manera negativa“, assegura.

La població de catxalots a les Illes és la mateixa que es mou al voltant del Mediterrani occidental… i es calcula que n’hi podria haver fins a 2.000 exemplars. Per tant, segons Txema Brotons, “és una població que no es pot permetre perdre individus per col·lidir amb un vaixell o per un error de gestió“.

Els experts, asseguren que aquesta guarderia de catxalots és una situació excepcional i que cal protegir la zona de cria. Per això, han sol·licitat elevar-ne el grau de protecció, i que passi de ser considerat una espècie vulnerable a ser una espècie en perill.

16/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris