Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Tractar aquesta malaltia tendrà un cost de 3.651 milions de € el 2023 a Espanya
Aquest dissabte 4 de març és el dia mundial de l’obesitat i a les Illes Balears més de la meitat de la població té obesitat o sobrepès. Segons el catedràtic de nutrició de la Universitat de les Illes Balears, Pep Tur, el problema no és la qualitat del menjar, sinó que també influeix la quantitat. Assegura que de cada vegada menjam més i, per contra, ens movem manco. Unes dades preocupants, sobretot en el cas dels infants.
I és que la prevalença de l’obesitat s’ha triplicat en les últimes dècades a Espanya, fins a arribar a un 16% en els adults. Així mateix, la malaltia afecta 650 milions de persones arreu del món i, segons les previsions, creixerà fins a prop de 2.000 l’any 2035. És per això, que enguany en aquesta jornada, la Federació Mundial de l’Obesitat pretén acabar amb els conceptes erronis i l’estigma que pesa sobre aquest problema sota el lema “Perspectives canviants: parlem de l’obesitat”. A més, les societats científiques de tot el món volen que l’obesitat es reconegui com una malaltia crònica.
A Espanya, la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat ha liderat una iniciativa per conscienciar sobre la urgència que això passi perquè, recorda, aquesta malaltia redueix l’esperança de vida de la mateixa manera que ho fa el tabaquisme i se situa com la cinquena causa de mort a tot el món. També posa el focus en la fòbia social i dels mateixos professionals: “La falta d’educació i formació dels metges, i d’altres professionals sanitaris, és una de les principals barreres per dur a terme una cura i tractament eficaç de l’obesitat”, assegura el seu vicepresident, Albert Lecube. Per part seva, la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició ha fet una crida a la prevenció a tots els nivells i amb una visió transversal.
A l’important risc per a la salut que constitueix com a porta d’entrada a més de 200 comorbiditats, s’afegeix l’enorme impacte que té per a l’economia. Segons l’Atles Mundial de l’Obesitat 2023, que s’acaba d’actualitzar, la meitat de la població mundial viurà amb sobrepès o obesitat en 2035 si no es prioritza la seva prevenció i tractament, la qual cosa es traduirà en 4.000 milions d’euros anuals en 2035, gairebé el 3% del PIB mundial.
A Espanya, es calcula que s0hauran d’invertir 3.651 milions d’€ el 2030, mentre que al 2019 el cost va ser de 2.746 milions. I és que es preveu que el 37% dels adults tengui obesitat l’any 2035, el que la fa escalar d’una posició de risc alt a risc molt alt. A més, es creu que els pacients amb obesitat infantil es doblin per aquesta data.
Tot això es tradueix en un cost de 3.651 milions d’euros, incloent-hi els costos mèdics directes, que ascendeixen a 1.100 milions, i els indirectes, dels quals 1.500 són per mortalitat prematura i 580 milions per absentisme.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia