La seva darrera pel·lícula va ser 'Le livre d'image', la qual va presentar al Festival de Cannes el 2018, on va rebre la Palma d'Or especial
El cineasta francés Jean-Luc Godard ha mort aquest dimarts als 91 anys, segons informa el diari Libération, que cita fonts properes de familiars. Deixa una carrera plena d’obres mestres que l’han convertit en una llegenda i en un dels directors més influents de la Nouvelle Vague. La seva darrera pel·lícula va ser ‘Le livre d’image’, la qual va presentar al Festival de Cannes el 2018, on va rebre la Palma d’Or especial.
Destaca el film ‘Al final de l’escapada’ (1960), protagonitzat per Jean-Paul Belmondo i Jean Seberg, que el va convertir en el màxim exponent de la nova corrent cinematogràfica. Sobre el film ‘Banda a part’ (1964), en què apareix l’escena mítica amb els protagonistes corrent dins el museu de Louvre de Paris, l’artista solleric Pep Girbent va pintar un fotograma d’aquesta escena.
Entre les seves obres també destaquen ‘Viure la seva vida’ (1962), ‘El desprecio’ (1963), ‘Pierrot el boig’ (1965), ‘Made in USA’ (1966), ‘Tot va bé’ (1972), ‘Salve quien pueda, la vida’ (1981), ‘Et saludo, Maria’ (1984), ‘Nouvelle vague’ (1990) i ‘Éloge de l’amour’ (2001).
Carrera cinematogràfica especial
Godard, nascut a París al desembre de 1930, va començar en el món del cinema com a crític en la dècada de 1950 en diverses revistes especialitzades. En paral·lel, va començar a rodar alguns curtmetratges, en els quals va tenir com a col·laboradors a altres joves com Éric Rohmer o François Truffaut, que anaven a crear el que es coneixeria després com la Nouvelle Vague. No obstant, va ser amb ‘Al final de l’escapada’ al 1960, amb Jean Seberg i Jean-Paul Belmondo com a protagonistes, el film que el va llançar a la fama per convertir-se en una de les obres fundadores d’aquest moviment.
A partir de llavors va alternar èxits i fracassos de taquilla, encara que sempre va ser molt respectat pels crítics i els seus actors, i molt freqüent en les candidatures a premis cinematogràfics. Des de meitat dels anys 60, es va endinsar en un cinema molt polític i experimental. Durant uns anys, també es va centrar en els documentals, fins que va tornar al cinema comercial, amb ‘Prénom, Carmen’, en 1983. Les seves darreres obres van ser dos curtmetratges i un documental, ‘Le livre d’image’, totes del 2018.
Entre els premis que va rebre destaquen un Oscar honorari, una Palma d’Or especial i dos César d’honor francesos, guardons que van retre homenatge a una carrera molt especial. Godard va treballar amb els millors actors de l’època, com Belmondo, Alain Delon, Eddie Constantine, Jean-Pierre Léaud o Anna Karina, la seva musa durant la primera meitat dels anys 60 i amb la qual va estar casat durant alguns anys.
// Vídeo homenatge a càrrec de David Crisol, realitzador d’IB3 Notícies.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular