X

Neix la Comissió Insular de Residus de Mallorca

La concessió de permisos de crema de poda per excepció fitosanitària a les Balears frena la compra de trituradores per als punts verds municipals

14/10/2022

Neix la Comissió Insular de Residus de Mallorca

12

El Govern, el Consell de Mallorca, la Federació d’Entitats locals i EMAYA formen part de la Comissió Insular de Residus, acabada de constituir i que ha de decidir a què es destinarà els fons procedents del nou canon finalista, el qual ha entrat enguany en vigor enguany. El canon grava la incineració i l’abocament, explica el director general de Residus, Sebastià Sansó, per destinar el recaptat a projectes per prevenir la generació, reciclar, reutilitzar i tractar. Això, amb el focus posat en la fracció orgànica, que ha experimentat un creixement notable el darrer any.

Projectes sobre la taula

En l’execici 2022-2023, el govern fa comptes recaptar fins a 7 milions i mig d’euros, i el Consell de Mallorca vol destinar part d’aquests doblers a impulsar les 5 plantes noves de tractament d’orgànic que té previstes, quatre de les quals a fora de Palma, segons la consellera de Medi Ambient i Sostenibilitat de Mallorca, Aurora Ribot.

Per la seva part, Antoni Salas, president de la Federació d’Entitats Locals (FELIB), demana fons perquè els pobles puguin adaptar a la normativa els espais dels punts verds i millorar-ne la gestió.

Restes de poda

En la millora dels punts verds, els municipis podrien veure’s forçats a ampliar les màquines de triturar restes d’exsecallar, ja que la llei estatal de residus impedeix la crema agrícola a les finques. Antoni Salas assegura que això podria provocar un augment de demanda del servei per triturar als punts verds, perquè no tothom té capacitat per adquirir una bona trituradora.

De moment, però, el president de la FELIB explica que esperaran una mica abans d’ampliar les trituradores vegetals, perquè la conselleria d’Agricultura, que és qui concedeix els permisos de crema per a finques a més de 500 metres de terreny forestal, està atorgant totes les autoritzacions que s’acullen a l’excepció fitosanitària, perquè la xylella està molt estesa.

De l’estiu ençà, s’han demanat 120 permisos per cremar per motius fitosanitaris i s’han concedit 120 autoritzacions. El tràmit es pot fer en línia.

Així mateix, de la FELIB esperen que, en els pròxims mesos, hi hagi modificacions normatives que permetin tornar a cremar a les finques amb més facilitat.

14/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT