Nit d’art
Miró, Barceló, Dalí

22 04 2020

En època de confinament tenim l’oportunitat de tancar-nos a l’univers de tres grans artistes per conèixer de prop el seus somnis, el seu procés de creació o els seus codis. Tres grans artistes de l’univers mediterrani en tres documentals.

22.05 h – Els tallers de Joan Miró

La Fundació Pilar i Joan Miró ha restaurat el Taller Sert. Està buit i sen ha de fer la museïtzació. Aprofitem aquesta circumstància per descobrir la cuina de l’artista universal. Entre 1956 i 1983 el pintor aconseguia el vell somni: “je rêve un atèlier” (Somio un taller) verbalitzat el 1938. Tenia més de 60 anys i fins als 83 cada dia i en silenci s’enfrontà a la creació.

23.10 h – Miquel Barceló: Vidre de Meravelles

El cineasta Manuel Huerga va observar durant mesos el procés de creació del gran Vidre de Meravelles de Miquel Barceló, un mural efímer de 190 metres creat amb fang damunt dels vidres de les galeries de la Biblioteca Nacional de França, a Paris. El resultat és una immersió irrepetible en el pensament i el gest de l’artista que comença amb una matança del porc a Mallorca a finals de 2015 i finalitza amb la inauguració de la doble exposició Sol y Sombra, a la BNF i al Museu Nacional Picasso de Paris el març de 2016.

00.15 h – La clau Dalí

La clau Dalí està personificada en la figura de Bartomeu Payeras, “Tomeu L’amo”, qui després de 25 anys d’investigació de l’obra daliniana va descobrir el codi numerològic que utilitzava Dalí per a xifrar part de les seves obres. El motor d’aquesta investigació va esser el descobriment d’un quadre que, després d’estudiar-lo, se va demostrar que era “El Naixement Intrauterí de Salvador Dalí”, una obra inèdita de l’artista català. “Tomeu L’Amo” va escriure un llibre on es relata el treball desenvolupat i presenta proves empíriques dels màxims especialistes en la matèria que avalaven la seva hipòtesi.

Nit d’art s’emet el dissabte 25 d’abril a partir de les 22.05 h