NIT+DE+CURTMETRATGES+BALEARS%3A+Control%2C+Dona%2C+Bubota+i+Xuetilandia

Divendres a les 23.30

NIT DE CURTMETRATGES BALEARS: Control, Dona, Bubota i Xuetilandia

Quatre dels curtmetratges que participen en la secció oficial de l’Evolution! Mallorca International Film Festival, dirigits per dones, s’emetran a la televisió pública balear.

Dins el marc de col·laboració entre l’Evolution! Mallorca International Film Festival i IB3, aquest divendres 30 d’octubre, la televisió pública balear ha preparat l’emissió d’un vespre especial de curtmetratges balears, dirigits exclusivament per dones, i que es presenten a la secció oficial del festival d’enguany.

Control d’Ann Perelló-, Dona de Marga Melià,  Bubota de Carlota Bujosa Cortés i Xuetilandia de Carme Quetglas Poncell formen part d’aquest vespre especial que podreu seguir per primera vegada a la TDT, aquest divendres a les 23.30 hores.

Un any més, IB3 com a mitjà de comunicació públic de les Illes Balears ofereix una àmplia cobertura de tot el que passi en aquest festival en la seva funció de donar suport a tot allò que envolta el món del sector audiovisual i el cinema, però també amb l’emissió de projectes audiovisuals per donar-los difusió.

A més, enguany, fins a 7 coproduccions d’IB3 participen en l’Evolution: “Dorothea i el myotragus”, “Llengua amb tàperes”, “Dona”, “Andreu Muntaner”, “Fent les Amèriques”, “Revelant Mario” i “Otto Skorzeny”.

Evolution! Mallorca International Film Festival és un esdeveniment artístic dinamitzador del sector i tot un referent cultural i turístic per a les Illes Balears. L’objectiu és difondre i donar suport a la cultura audiovisual i és per això que IB3 vol ser al seu costat com a mitjà col·laborador.

El festival se celebra del 23 al 29 d’octubre i teniu tota la informació a www.evolutionfilmfestival.com. Vos convidam a interactuar a les xarxes socials amb l’etiqueta oficial del festival #EMIFF20 i amb #IB3AmbElCinemaBalear. 

Sinopsi curtmetratges

Control

Al curtmetratge, la protagonista, Laura,  surt de festa un vespre. No recorda què va passar però sent una ferida emocional. Poden les xarxes socials recordar-li què va passar? Fins a quin nivell d’exposició volem estar? Com gestionam la culpa?.

Ann Perelló es va iniciar a IB3 Televisió amb “Hotel Bellavista”, i posteriorment amb “Treufoc”. També, ha dirigit i protagonitzat la sèrie en confinament “Nou Normals” per a IB3 Televisió. Control, és el seu primer curt cinematogràfic.

Dona

Es va estrenar el passat mes d’agost a la Nit de l’Atlàntida Film Fest, i és una coproducció d’IB3. El curtmetratge Dona, de la directora Marga Melià és una història íntima de tres generacions de dones que han hagut de sofrir les conseqüències d’un passat obscur que ha estat silenciat massa temps. La por, la vergonya, el silenci i els secrets han marcat profundament les seves vides.

Marga Melià. En la seva faceta com a directora i guionista destaquen el curtmetratge ““El síndrome del calcetín desparejado”” (2012), el documental “Un solitario baile con el miedo” (2014) i diversos videoclips. El 2017 estrena “Bittersweet Days”, el seu primer llargmetratge de ficció. El 2015 i 2016 va ser la presidenta de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears (ACIB). També és membre de CIMA i de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España.

Bubota

Curt documental guanyador de la passada edició del Festival de Cinema de Menorca. La producció fa un viatge a la infància de la cineasta, a les seves arrels, revisitant arxius familiars que havien quedat amagats. Partint del moment en què la seva mare, amb molt d’amor, li explica en un tren que el seu pare biològic no és qui ella creia, per arribar a un present en què només hi ha fantasmes d’aquests pares que hagués desitjat tenir.

Carlota Bujosa Cortés va estudiar cinema i muntatge a l’Institut de Cine de Madrid. Des d’aleshores treballa de muntadora. Bubota és el seu primer film com a realitzadora.

Xuetilandia

Documental experimental. Durant els dos últims anys, Quetglas ha rodat a la historiadora xueta Laura Miró Bonnín i a la seva pròpia àvia nonagenària, Mercedes Mas, per a, amb tocs d’humor, conformar un curtmetratge en el qual a través de dues visions complementàries, mostrar la història d’aquest col·lectiu estigmatitzat -descendents de jueus amb els cognoms Aguiló, Bonnín, Cortès, Forteza/*Fortesa, Fuster, Martí, Miró, Picó, Pinya/Pinya, Pomar, Segura, Tarongí, Valentí, Valleriola i Valls –durant generacions a Mallorca.

Carme Quetglas Poncell  inicia els seus estudis cinematogràfics a Palma paral·lelament amb els estudis de Pedagogia. Anys més tard viurà a Madrid on s’especialitza en Cinema Documental en el ICM. Allà crea “Juàrez, retrat del món d’un fòssil vivent” (2014), filmat íntegrament a Mallorca.