NIT+DE+DOCUMENTALS%3A+%E2%80%9CNosaltres+els+vencedors%E2%80%9D+i+tot+seguit+%E2%80%9CNosaltres+els+ven%C3%A7uts%E2%80%9D

Divendres a les 22.15

NIT DE DOCUMENTALS: “Nosaltres els vencedors” i tot seguit “Nosaltres els vençuts”

“Nosaltres els vencedors” s’emet aquest dissabte a les 22:15 hores a IB3 Televisió. Un documental que analitza la identitat, personalitat, accions i fets d’aquells que directament ordenaren o participaren en el cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 i en la repressió posterior. I, tot seguit, s’emetrà el documental realitzat a Mallorca sobre la Guerra civil, “Nosaltres els vençuts”.

En el documental “Nosaltres els vencedors”, coproduït per IB3 i Salom Estudi, hi participen fins a deu historiadors i especialistes en Memòria històrica i familiars descendents dels personatges que varen rebre honors durant la dictadura. Per primera vegada s’indaga sobre la identitat, personalitat, accions i fets d’aquells que directament ordenaren o participaren en el cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 i en la repressió posterior. Personatges que durant la llarga dictadura franquista varen rebre honors i prebendes, apareixen ara amb el seu vertader rostre, marcat per la història recuperada.

Però també i per primer cop, el documental dóna veu a familiars descendents d’aquells protagonistes de la repressió, encarant-se voluntàriament amb la càmera, per a donar testimoni de personals records o per a relatar el dolorós descobriment de les desconegudes accions delictives dels seus parents, llargament ocultades.

D’alguna manera “Nosaltres els vencedors” tanca el cercle iniciat per “Nosaltres els vençuts”, el documental que per primer pic a les Illes Balears donà veu a les víctimes de la repressió franquista.

“Nosaltres els vençuts”

Es tracta del primer documental realitzat a les Illes Balears sobre el tema de la Guerra Civil a Mallorca. S’entrevistaren fins a 13 testimonis directes d’aquells anys i d’aquella repressió i que combina les opinions dels entrevistats sobre les seves experiències personals o de familiars pròxims com a represaliats pel franquisme, amb fragments de documentals cinematogràfics, imatges fixes, documents oficials, premsa, etc, de l’època, documents obtinguts d’arxius personals, de arxius oficials i de filmoteques, un material bona part del qual era inèdit quan l’estrena.

A més, s’inicia amb la proclamació de la II República a Mallorca, el 14 d’abril de 1931; conta la vida laboral i política de l’època, s’endinsa en els esdeveniments que provocà el cop d’estat i la guerra civil, detalla els assassinats, els empresonaments, les presons, repassa els distints camps de concentració que les autoritats franquistes establiren a Mallorca i a Formentera, narra la primera postguerra amb les detencions de militants antifranquistes que continuaren la lluita des de la clandestinitat, per a referir també i finalment la fuita de mallorquins a l’exili d’Algèria.