NIT+EN+RECORD%3A+Inundacions+a+Sant+Lloren%C3%A7

Divendres a les 22.15

NIT EN RECORD: Inundacions a Sant Llorenç

Es compleixen tres anys de les tràgiques inundacions a Sant Llorenç, que varen commocionar les illes. IB3 dedica una nit a recordar les víctimes de la catàstrofe que va assolar el llevant mallorquí en tres documentals:  ‘Terres de fang’ , ‘Zoom: ‘Després de la tempesta’, i l’especial ‘Memòria Negra’ sobre la gran torrentada de 1989.

‘Terres de fang, un any després’

És un documental  d’IB3 , dirigit per Elisabeth Moll i produït per Nova Televisió. Els protagonistes del documental ens van obrir les portes de casa seva just després de la tragèdia i ens van mostrar les conseqüències que ha tengut a llarg termini la tragèdia. Les sensacions són contradictòries. Volen deixar d’estar en el punt de mira mediàtic, però tampoc volen ser oblidats. Diuen que el temps ho cura tot, però les ferides que els van provocar l’aigua i el fang quedaran marcades per a sempre.

‘ Zoom: Després de la tempesta’

El capvespre del dimarts nou d’octubre comença una tempesta al Llevant de Mallorca que esdevindrà tragèdia en confirmar-se les primeres víctimes mortals i l’afectació en habitatges, cotxes i carreteres. Vuit dies després, el programa Zoom fa balanç d’aquella nit fatídica i de les angoixants jornades que la seguirien. Són moltes les famílies que ho han perdut tot. Com Pedro i Anita, que intenten salvar el poc que els queda d’una casa convertida en un fangar. La casa de Mohamed també es va negar. Varen salvar el nadó de deu mesos -ficat dins una bossa de fems- pel terrat de les cases veïnades.

En adonar-se de la força de la torrentada, Miquel va córrer cap a la casa de la seva mare. La va trobar morta a la seva habitació. Tot i la seva pèrdua, no deixa d’agrair tot el suport obtingut i la feina dels voluntaris. Dorothy i David ho han perdut gairebé tot. Ara gestionen la petició d’ajudes i intenten rescatar els records de vuit dècades de vida. Són vius gràcies a na Marina.Als establiments hotelers de s’Illot es visqueren moments de tensió. Jose és recepcionista i recorda com intentaven localitzar tots els turistes allotjats al seu hotel.

Aquesta catàstrofe deixa molts d’interrogants. Es podia preveure? Per què aquesta virulència? Tornarà a passar? Acompanyats del meteoròleg d’IB3 Joan Barceló i dels experts Miquel Grimalt i Alfredo Barón, el programa analitza des del caire científic les causes de la torrentada i dóna llum a línies de treball futures.

Els documentals  s’emeten aquest divendres a partir de les les 22.15 h a IB3 Televisió