NIT+ESPECIAL%3A+10+anys+de+la+fi+d%E2%80%99ETA

Divendres a les 22.15

NIT ESPECIAL: 10 anys de la fi d’ETA

Aquest mes d’octubre es compleixen 10 anys del cessament definitiu de la violència d’ETA. IB3 televisió dedica una nit especial en tres documentals sobre la banda terrorista: ‘ETA a Mallorca’, ‘La Fi d’Eta  i ‘Lagun y la Resistencia frente a ETA’. S’emetran aquest divendres 15 a partir de les 22.15 h.

‘ETA a Mallorca’ recull el minut a minut d’aquella jornada negra que va sembrar la por i la incertesa per tota l’illa de Mallorca a partir dels testimonis dels màxims responsables polítics i policials del moment, periodistes, companys de les víctimes i dels seus familiars.

Un document que té testimonis de personalitats del món polític, social i dels mitjans de comunicació: Alfredo Pérez Rubalcaba, Jaume Barceló, Ramón Socies, Francesc Antich, José Antonio Sáenz, Joan Mesquida, el doctor Salvá, Matías Vallés, Nekane Domblás i Javier Alarcón.

 ‘La fi d’ETA’ és el relat inèdit explicat per les persones que van participar directament en les negociacions: els representants del Govern, els mediadors internacionals i l’esquerra abertzale; la reacció de les víctimes del terrorisme, els responsables de la Policia i la Guàrdia Civil i l’acció judicial. Una pel·lícula de 104 minuts que descobreix les trobades secretes a Espanya, Noruega i Suïssa, la intervenció del Centre Henry Dunant i els intents per fer fracassar les converses. El relat que encara no s’ha explicat sobre com es va aconseguir que ETA anunciés la fi de la violència.

El documental arranca amb les converses entre l’aleshores President del Partit Socialista d’Euskadi, Jesús Eguiguren, i el líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, en el caseriu Txillarre, a la localitat d’Elgoibar (Guipúscoa) i que tenen lloc des de 2000 a 2004. Es narren també les trobades entre Josu Ternera i Eguiguren a Suïssa i les diferents fases -favorables i negatives- que es van alternar en aquestes converses, amb més viatges a Suïssa i Noruega, alhora que es narren les converses amb l’esquerra abertzale, en moltes ocasions amb la participació del PNB de Josu Jon Imaz i Íñigo Urkullu. I de com l’arribada a ETA d’una nova direcció militar amb Francisco Javier López Peña, “Thierry” al capdavant, representant de l’ala més dura de l’organització, està a punt de desbaratar tot el que fins llavors s’havia avançat.

‘Lagun y la resistencia frente a ETA’ relata la història de la mítica llibreria Lagun de Donostia, que es va convertir en icona de la lluita civil contra el terrorisme. Perseguida durant el franquisme, atacada per l’extrema dreta i objectiu constant de l’entorn d’ETA.

ETA s’acomiadava de les armes el 20 d’octubre del 2011, deixant més de 800 morts i milers de ferits en cinquanta anys d’existència. Entre tant de sofriment hi va haver homes i dones que mai es varen sotmetre als dictats dels terroristes. La història de la Llibreria Lagun (Company), de Sant Sebastià, és una bona mostra d’aquesta lluita per la llibertat. Fundada el 1968, ben aviat va sofrir les agressions de l’extrema dreta però també s’hi apuntaren els que donaven suport a ETA. Pintades o còctels molotov començaren a ser habituals. Els propietaris resistiren l’assetjament d’ETA durant 40 anys. En aquest documental s’escolta la seva veu així com la d’intel·lectuals, artistes, periodistes o familiars de víctimes que ens conten la seva experiència.

ETA a Mallorca s’emet a les 22.15 h

‘La fi d’ETA’ s’emet a les 00.30 h

I a les 02.15 h,  ‘Lagun y la Resistencia frente a ETA’