El biòleg de la Universitat de Girona, Josep Lloret, aposta per prescindir dels grans vaixells si es pensa que l'ecoturisme és una opció de futur
14Les Balears han de prohibir l’arribada de grans creuers si volen posar en valor la riquesa dels seus ecosistemes i treure profit del turisme sostenible. Això al manco és el que sosté el protagonista de la ponència organitzada per demà a Palma (11h, Estudi General Lul·lià) per la Plataforma Anticreuers: el biòleg marí i pesquer a l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona, Josep Lloret.
Argumenta l’investigador que malgrat les intencions tant d’administracions públiques com de navilieres per avançar en la reducció de l’impacte contaminant dels creuers, aquest és tan gran i les alternatives manco contaminants són tan inviables, que l’única opció és la retallada dràstica d’aquesta activitat. Fins a la meitat si es vol complir amb l’objectiu de reducció del 23% dels gasos d’efecte hivernacle pel 2030. I una xifra major, encara, en el cas de les Illes per mor del seu patrimoni natural.
“Les illes Galápagos, un paradís de l’ecoturisme, ha prohibit els vaixells de més de 100 passatgers… Si nosaltres ens creiem que les Balears són un lloc sensible on l’ecoturisme té sortida econòmica per la gent, s’ha d’apostar per això… No apostar pels creuers grans”, ha deixat dit Lloret en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.
Impacte global
L’acadèmic ha explicat que el seu grup d’investigació ha fet una anàlisi de més de 60 publicacions del qual es desprèn que l’impacte del turisme de creuers és “molt variat i global” amb implicacions no només sobre “la salut dels oceans, l’aire i els ecosistemes terrestres”, sinó també sobre els seus pobladors entre els quals hi ha, evidentment “tripulació, passatgers, treballadors de drassanes i residents de les ciutats visitades”.
Quant a la contaminació atmosfèrica, que està “ben estudiada”, es produeix per l’emissió d’òxids de nitrogen i de sofre, “molt perjudicials pels sistemes respiratoris i cardiovasculars i generadors de moltes de morts a l’any”, a més de CO2 i partícules fines que inclouen el sutge “perquè la majoria de vaixells encara funcionen amb dièsel”, ha explicat Lloret. “A mes, com que la majoria de ports no estan electrificats, en atracar els vaixells, continuen cremant combustible per generar energia”, ha afegit.
“Els creuers són populars perquè la gent pensa que hi va a fer salut”
El biòleg marí i pesquer considera que malgrat les mesures preses per les companyies navilieres per reduir el seu impacte mediambiental, la contaminació dels creuers només ha minvat en termes relatius perquè en absoluts, ha crescut com el número d’embarcacions, que ho han fet de manera exponencial. “Els creuers són populars perquè la gent pensa que hi va a fer salut… Aquesta setmana s’ha botat el creuer més gran del món”, conclou.
Pel que fa a les alternatives de substitució del combustible, el ponent de la universitat gironina creu que no n’hi ha i que tot passa per desmuntar el negoci. “Es pot substituir el dièsel per gas liquat, amb lo qual es redueix la contaminació derivada del sofre, per exemple, però en canvi, s’alliberarà metà, un dels principals responsables de l’efecte hivernacle… També es parla de canviar la flota per vaixells impulsats per hidrogen, una font d’energia incipient, que tanmateix altres experts consultants consideren inviable per l’elevat perill que suposa tenir-lo tant comprimit a bord”, apunta Lloret. Assegura que la limitació del número de creuers a Palma és “una petita, petita passa” en el bon camí però “clarament insuficient”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular