X
22

No vulnerar el principi d’igualtat, clau per l’encaix de l’amnistia

Experts en Dret Constitucional i Dret Penal reconeixen que l'amnistia no està prevista, però tampoc prohibida a la Constitució

05/11/2023

No vulnerar el principi d’igualtat, clau per l’encaix de l’amnistia

Experts en Dret Constitucional i en Dret Penal reconeixen que l’amnistia no està prevista però tampoc prohibida a la Constitució espanyola. La clau, expliquen, és no vulnerar el principi d’igualtat i per això és crucial llegir la justificació de la mesura.

“Una amnistia significa que, d’alguna manera, es perdona no només la pena sinó també el delicte“, detalla Maria Ballester, professora de Dret Constitucional a la UIB. Això no significa despenalitzar els delictes de forma genèrica. Ho explica Antoni Llabrés, professor de Dret Penal a la UIB que ha participat del redactat de llei d’amnistia que ha servit de base per a les negociacions entre les diferents formacions polítiques per a la investidura de Pedro Sánchez. “L’amnistia es refereix a fets comesos en un context determinat i en un lapse de temps acotat“, explica.

La Constitució ni preveu ni prohibeix l’amnistia. La clau pel seu encaix és no vulnerar el principi d’igualtat. I per això, diuen els experts, és crucial justificar per què és necessària. “El gran debat està en determinar si una llei d’amnistia pot ser contrària al principi d’igualtat”, insisteix Ballester. “Perquè una amnistia pugui ser constitucional és molt important justificar molt bé en què es fonamenta”, afegeix Llabrés, que cita garantir la convivència democràtica reconeguda al preàmbul de la Constitució com un dels motius. “O, per exemple, superar el conflicte polític que es va judicialitzar i retornar-lo al terreny polític a través de l’amnistia”, afegeix Llabrés.

Els experts asseguren que, presumiblement, serà el Tribunal Constitucional qui determini si la llei d’amnistia s’ajusta a la Constitució. Diuen, però, que diferents països europeus han aprovat lleis d’amnistia tot i no tenir-la reconeguda a les seves constitucions. “Seria absurd que l’Estat espanyol renunciàs a la possibilitat d’amnistiar com han fet molts dels països del nostre entorn, tenguin reconeguda o no explícitament aquesta possibilitat a la seva Constitució”, insisteix Llabrés, qui detalla que França o Itàlia reconeixen l’amnistia a les seves constitucions, mentre que Alemanya, no. “Tots són països que han aprovat lleis d’amnistia“, explica.

Per Ballester, l’amnistia es pot entendre com un element per millorar “la relació entre l’Estat i Catalunya més enllà d’entendre-la com un preu a pagar per la investidura”, tanca.

Notícies relacionades >

05/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT