La meitat dels casaments són de noviis de 2020 que han ajornat la celebració entre tres i quatre vegades per la COVID
12El sector de les noces té tots els caps de setmana ocupats d’ara fins al mes de novembre. El control de la pandèmia i la retirada de les restriccions han provocat un boom de celebracions, la meitat de les quals seran encara de parelles del 2020 que han hagut d’anar postposant la festa al ritme que marcaven les onades de COVID.
És el cas de Xisca La Torre i Pere Marcús, que han retardat la boda fins en quatre ocasions. La tenien prevista per al 16 de maig de 2020. Va arribar el confinament. La varen retardar al 31 d’octubre de 2020. Va arribar la segona onada. La varen passar al 30 d’octubre de 2021. Ella va quedar embarassada, amb la data del part prevista dos dies després del casament. Ho varen tornar a anul.lar. I ara, a la fi, es donaran el “sí, vull” el 14 de maig, a Mallorca. En lloc de dos, seran tres, perquè la gran protagonista del dia, a banda de la novia, sera la petita Íria, de mig any, que ha nascut entre canvi i canvi de calendari.
“Si m’haguessin dit que em casaria amb una filla, no m’ho hauria cregut. Però ha anat així, massa bé”, ha explicat Xisca a IB3 Notícies. Reconeix que tanta anul·lació els ha cansat i que la seva gent ja els “feia broma”. Hi aniran amb la mateixa invitació, l’original, amb la data tatxada pels mateixos nuvis: on posava maig de 2020, ara posa maig de 2022, mentre creuen els dits perquè aquesta vegada sigui possible. “Després d’una pandèmia, un volcà a les Canàries i una guerra, crec que en dues setmanes no pot passar res mes”, riuen.
“HI HA NOVIES QUE FA DOS ANYS QUE TENEN EL VESTIT PENJAT A L’ARMARI”
Xisca i Pere són només una de les moltes parelles que han hagut de passar per totes aquestes peripècies. De fet, el president de l’Associació de Noces i Esdeveniments de les Balears, Pedro Llabrés, calcula que enguany es faran la meitat de les noces que no es varen poder fer el 2020. L’any passat se’n van celebrar, de forma molt íntima, però ara, amb la retirada de les restriccions, hi ha “un tap” que obliga les parelles noves a fer filigranes per trobar una data lliure. “Tenim tots els caps de setmana ocupats fins al novembre. Pensa que hi ha novies que fa dos anys que tenen penjat el vestit a l’armari; si no és ara, no sé com ho faran”, ha explicat Llabrés, a la vegada propietari del taller floral Floraevent.
Les finques i els càterings també van fins a dalt. N’hi ha que han hagut de rebutjar comandes per manca de temps i de personal. “El gran problema és la manca de mà d’obra qualificada. Falten cambrers, ajudants de cuina… I no tenim temps de formar gent que no té experiencia en el sector”. Chus Ibars, propietària del càtering Ses Maduixetes d’Inca, lamenta que no arriben treballadors de temporada especialitzats perquè, durant la pandèmia, han trobat feina a ca seva en altres sectors. “Això ens obligarà a doblar torns, però a hostaleria hi estam acostumats”.
DJ i fotògrafs també han recuperat el ritme, encara que es queixen d’un problema endèmic: l’intrusisme. “Hi ha gent que fa feina de dilluns a divendres i els caps de setmana fa de fotògraf. Això no ho ha canviat la pandèmia”, critica Soni Martínez, fotògraf d’esdeveniments. Més magror a les botigues de vestits de novia: la majoria no ven models nous, arregla o acaba els de fa dos anys. Un dia de la marmota que pot causar decepció o avorriment en la novia i que Joana Maria Romero, d’Art-Joana Tocados, creu que es pot remuntar. “Es tracta de recuperar la il·lusió. No es pot canviar el vestit… idò es canvia el recollit o la decoració dels cabells”.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres