X

Només el 20% dels parcs fotovoltaics de Balears estan en mans de promotors locals

Pagesos i ecologistes estan en contra de l'especulació que pateix el sòl rústic 

20/05/2023

Només el 20%25 dels parcs fotovoltaics de Balears estan en mans de promotors locals

93

El 80% dels inversors que han posat el focus en la rendibilitat de l’energia solar a les Balears no és d’aquí. De les 31 instal·lacions de parcs fotovoltaics que funcionen des del 2011, només 3 empreses són de les illes. D’entre les 88 societats mercantils a la península, el nom que més es repeteix és la d’un administrador alemany de l’empresa Enerparc que figura en 35 ocasions: 19, en parcs solars que ja funcionen, 12 dels que són autoritzats per la Direcció General d’Energia, i 4 de les instal·lacions fotovoltaiques que es tramiten actualment. També destaca la filial italiana d’Endesa Enel Green Power España promotora de 10 parcs fotovoltaics. Un expert en dret mercantil ens explica com funcionen les estructures societàries.

En Jaume Sureda és un dels 24 promotors illencs. Enginyer tècnic industrial ha elaborat desenes d’informes de societats que no són d’aquí. Fins que els darrers cinc anys ha apostat per ser generador d’energia. Son Bordils, a Inca, amb una superfície de dues hectàrees, és el primer parc solar que posa en marxa amb una potència d’1,6 MW. En té 6 més pendent d’autorització.

A Consell, es tramita un dels parcs més grossos de Mallorca amb 60 hectàrees, que segons el batle del municipi compta amb la declaració de projecte d’interès industrial estratègic per part del Govern Balear. De fet, la Conselleria va publicar la sol·licitud de declaració d’aquest parc com projecte industrial en el BOIB del passat 31 de desembre. El gegant asiàtic Shangai Electric Group Company llogarà part de la finca de Mainou per engegar una inversió de 35 milions d’euros que deixarà a les arques públiques del consistori més d’1 milió d’euros en impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

L’Ajuntament conseller demana que les mesures compensatòries, que exigeix Agricultura als parcs fotovoltaics de més de 4 hectàrees, quedin a Consell. El promotor proposa plantar 80 mil oliveres a Inca per garantir la integració de la instal·lació amb l’activitat agrària.

Moratòria fins a la zonificació

Pagesos i ecologistes estan en contra de la transformació del camp mallorquí. Denuncien que els fons d’inversió que promouen els parcs solars paguen lloguers de fins a 4.000 euros per hectàrea quan els pagesos només poden pagar-ne 200 com a màxim en terrenys molt rendibles. Una mostra del boom i l’especulació que viu el sòl rústic, asseguren que és que de cada vegada floreixen més intermediaris comissionistes que connecten les empreses de fora amb els propietaris de les explotacions agrícoles.

El GOB i l’acabada de crear plataforma ‘Renovables Sí, però així NO!’ formada per entitats i col·lectius mallorquins, demanen una moratòria fins que el Consell de Mallorca zonifiqui l’illa com mana la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

Asseguren que si el Pla se salva d’aquestes instal·lacions, és per la manca de punts de connexió d’evacuació elèctrica perquè no tenen a prop subestacions.

20/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT