X

Nou passeig Marítim de Palma: risc de gentrificació?

Una veterana empresària de la zona tem que tot s'encareixi amb l'obra nova, incloses les taxes, però l'APB diu que no és la seva intenció

30/09/2023

Nou passeig Marítim de Palma: risc de gentrificació?

Els propietaris del restaurant pizzeria La Placita diuen que els està salvant el negoci la clientela de les funcions de l'Auditòrium

Juanjo Suñer

Francisca García i el seu marit fa 25 anys que són propietaris del restaurant pizzeria La Placita del passeig Marítim de Palma, devora l’Auditòrium. És un més dels negocis afectats per les obres que fins la Setmana Santa se centren en la part que tenen just al davant, primer a la via destinada al trànsit i aparcament i, posteriorment, a la voravia.

“Han llevat els aparcaments, contínuament hi ha modificacions del trànsit i s’han fet talls de circulació… El client habitual ens crida i ens diu que no ve perquè no sap on aparcar”, es queixa Francisca sobre una situació que, no obstant, la promotora, l’Autoritat Portuària, ha mirat de gestionar amb la màxima complicitat de les associacions empresarials i veïnals.

L’empresària entrevistada per IB3 Ràdio llença encara una preocupació major: la de la gentrificació que dona per segura en haver-se enllestida la remodelació de la façana marítima: “als mallorquins ens expulsaran d’una zona que sempre ha estat de 12 mesos de feina, amb gent que venia a sopar i a prendre una copa a l’hivern… Si tot es dispara de preu amb les obres acabades, la zona es tornarà VIP i la gent d’aquí no vendrà… Serà un boulevard per a turistes”.

García al·ludeix al preu de les taxes que es paguen a Ports per l’ocupació de les terrasses i que mentre duren les hores continuen rebaixades al nivell establert durant la pandèmia i “amb facilitats pel pagament”, segons l’organisme públic. Tanmateix, l’encariment futur no el veu necessàriament el president de l’entitat, Javier Sanz, que parla d’unes taxes “assequibles a tothom” que no hi ha intenció d’apujar, malgrat que fins que no s’hagi enllestit el projecte no es definirà la nova distribució i ocupació de l’espai públic que quedarà lliure.

Aparcament subterrani

El cap de Planificació i Infraestructures de l’APB, Antoni Ginard, ratifica les paraules del president Sanz quant a la inviabilitat d’incorporar al projecte de remodelació del passeig Marítim palmesà un aparcament subterrani com ha demandat l’ajuntament de la ciutat. “Implicaria aturar les obres i cercar un finançament que no hi és”, diu Ginard, que afegeix que en no ser una zona de serveis sinó patrimonial del port, té unes altres implicacions en l’àmbit administratiu que fan la burocràcia més complexa. Amb tot, afegeix que “hi ha altres zones del port que es pot explorar amb l’ajuntament destinar-les a aparcament si així es demana”.

Notícies relacionades >

30/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris