L’11 de setembre del 2001, quatre avions comercials carregats de combustible s’estavellaren a diversos punts de Nova York, Washington i Pennsilvània. 2.977 persones foren assassinades als atacs terroristes de l’11S. Vint anys després, rememoram aquell dia inesborrable i la cicatriu encara visible a través de les vivències de testimonis de la tragèdia.
“Eren unes torres imperioses, no hi havia manera de tomar-les, i aquell dimarts les vaig veure caure totes dues”, relata Pere Mateu. Feia un any que aquest sociòleg bunyolí treballava en un centre d’investigació al pis 16 de la Torre Sud. La sort va voler que, aquell dia a aquella hora, en Pere fos a Brooklyn amb la seva dona Rebecca Asbury. Tornaven de deixar la seva filla a l’escola quan un camioner els va advertir del primer impacte. “Vàrem tenir molta sort, perquè Pere treballava a una de les Torres”, recorda Rebecca.
Pere va presenciar el col·lapse de les Torres des del Pont de Brooklyn. “Vaig agafar la càmera perquè sentia que era un moment històric i vaig rodar. Hi havia un silenci… I, quan varen caure, record escoltar el desànim, el crit de dolor. No era creïble però era la realitat”, rememora 20 anys després.
Antoni Pizà, escriptor i musicòleg professor a la City University de Nova York, va esdevenir cronista involuntari de la tragèdia. La seva casa era a 20 minuts de la zona zero. “Era a ca meva i un amic em va telefonar i em va dir: engega la televisió. I com milions de persones vaig veure en directe el segon impacte a les torres. Com podia caure aquest símbol de ciment, de vidre i ferro? Com podia caure una estructura tan poderosa?”, recorda Pizà.
‘Després de la pols’ retrata el dolor intens d’una societat i d’unes famílies que quedaren marcades per sempre, però també la determinació de tirar endavant amb un esperit resilient i de superació.
Zoom s’emet cada dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió. Podeu recuperar aquest programa al servei a la carta de la web d’IB3.