X

Els ofegaments, la mort silenciosa que planeja sobre les Illes

Enguany, se n'han registrat un total de 20 a l'arxipèlag; dos de mortals en la darrera setmana

14/08/2017

Els ofegaments, la mort silenciosa que planeja sobre les Illes

Els ofegaments són la segona causa de mortalitat infantil. /EUROPA PRESS

12

Els ofegaments són una sort de mort silenciosa. “Un menor pot ofegar-se a només 20 centímetres d’aigua, en menys de dos minuts i, fins i tot, amb adults devora sense que s’adonin”, explica a IB3 Ràdio Carlos de España, president de l’Associació de Socorrisme de les Illes Balears. Els ofegaments són la segona causa de mortalitat infantil i es comptabilitzen cent víctimes cada any a Espanya. A les Illes, enguany, s’han ofegat cinc infants, un d’ells ha mort.

Va ser el passat 31 de juliol, quan un infant de només dos anys es va ofegar a la piscina d’una casa de Llucmajor, mentre la seva família dormia. No és el primer pic. La majoria d’ofegaments infantils es produeixen a piscines privades, on no és obligatòria la presència d’un socorrista. En canvi als hotels i piscines municipals sí que s’exigeix la figura del vigilant. El nombre de socorristes dependrà de les dimensions de l’espai aquàtic.

La principal causa, asseguren els experts, són els descuits dels familiars. Lamenten que, en moltes ocasions, perden de vista als infants pensant que hi ha un socorrista i que se’n cuidarà d’ells.

Per contra, les morts infantils per ofegament són manco habituals a les platges. Tot i així, alguns ajuntaments, com per exemple, el de Calvià, duen a terme campanyes de prevenció.

Des de principi d’any fins al dia d’avui, s’han registrat un total de 20 ofegaments a les Illes, vuit dels quals han perdut la vida a espais aquàtics, segons informa l’112. Una xifra superior a l’any anterior, quan es varen comptabilitzar 13 sinistres.

Només en la darrera setmana s’han produït dues víctimes mortals a platges de Mallorca, quan onejava la bandera vermella, avís de perill, en aquest cas, mortal.

La presència i actuació dels socorristes és imprescindible per evitar tragèdies. Unes actuacions que, cada vegada, comporten més riscs. I és que enguany preocupen i molt les agressions i amenaces que pateixen per part d’usuaris.

Turistes en estat d’embriaguesa o simplement amb actituds violentes increpen els socorristes i, a vegades, els agredeixen posant en perill la seva integritat física. Els responsabilitzen si alguna cosa no va bé o s’enfaden perquè els obliguen a sortir de l’aigua quan no volen. El sector, en alerta.

Enguany hi ha 380 socorristes vigilant les platges. Per illes, en trobam 211 a Mallorca, 73 a Eivissa, 72 a Menorca i 27 a Formentera. En aquests s’afegeixen els 400 auxiliars, és a dir, el personal socorrista de les concessionàries de les explotacions de serveis de temporada per donar un cop de mà en cas que sigui necessari.

A les platges d’elevat risc -27 a tot l’arxipèlag- hi ha obligatòriament dos socorristes i efectius de primers auxilis, les de risc mitjà -88 a la comunitat- compten amb dos vigilants i a les platges on no existeix -a priori- cap risc pels banyistes no és necessària la presència de socorristes. Tot i que, a poc a poc, van disposant de personal format. A l’estiu i a l’aigua, prevenció!

14/08/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT