PASSEJADES
De Biniaraix a Can Silles

Dissabte a les 15.10

Vicenç i Maria són al llogaret de Biniaraix, a Sóller, per recórrer un tram del Barranc de Biniaraix, una de les excursions més espectaculars que es poden fer a la Serra de Tramuntana. Una colossal obra de pedra en sec feta al llarg dels segles per pagesos i margers, que permet contemplar porxos, marjades, fonts i una via empedrada que es mimetitzen amb el paisatge i configuren un indret únic al món.

A Biniaraix ens contaran la història del llogaret, aturant-se a l’església de la Immaculada Concepció i els rentadors; a la vora comença el Camí del Barranc, que arriba fins al cim del Puig de l’Ofre, els Cornadors i Lluc. La presència d’aigua ha tengut un paper primordial, i per això, Miquel Gual els parlarà de les fonts que des d’antic han regat marges sembrats sobretot d’oliveres, però també garrovers, ametlers i alguns horts.

Seguint el curs del torrent de l’Ofre els nostres presentadors travessaran paisatges emblemàtics com s’Estret i ses Voltetes; allà, Álvaro Frotte —tècnic de la unitat de Pedra en Sec i Senderisme del Consell de Mallorca— els explicarà el valor paisatgístic i cultural del Barranc, que forma part del GR-221 o Ruta de la Pedra en Sec que travessa la Tramuntana.

Pel camí, Maria i Vicenç ens parlaran de bandejats, de pelegrins i de les dones d’aigua. I acabaran l’excursió devora el porxo de Can Silles, amb una vista impressionant de Can Sivella, el Comellar des Verger i Can Catí.

Passejades s’emet els dissabtes a les 15.10 h a IB3 Televisió.