La consellera de Salut apel·la al sentit comú en la retirada de mascaretes al carrer i demana als majors de 60 no vacunats, que s'immunitzin
15Aquest dilluns es compleixen dos anys del primer cas confirmat de coronavirus a les Balears. El primer pacient ingressava el 7 de febrer de 2020 a l’Hospital de Son Espases i les Illes es convertien en una de les primeres comunitats autònomes a confirmar un contagi. En aquell moment, encara no sabíem què ens esperava, però ara, 24 mesos després, el 20 per cent dels balears (una de cada cinc persones) ja ha passat la malaltia, el 80 per cent està vacunat, almanco amb dues dosis, i 1.160 persones hi han perdut la vida. Sis onades després, la consellera de Salut, Patricia Gómez, és manté prudent, però optimista.
“S’ha de veure com evoluciona. Fa dues setmanes que els casos baixen a la comunitat i si ens mantenim així, amb uns ingressos hospitalaris controlats, podríem començar a veure la llum del final de la pandèmia. Però ens hem de mantenir vigilants, perquè cada onada ha estat diferent. “Declaracions de la responsable de Salut a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, hores abans que el Consell Interterritorial aprovi, previsiblement, retirar l’ús de les mascaretes als exteriors a partir de dijous. “Aquí ha de pesar el sentit comú. Si caminam pel centre o per un lloc on hi ha aglomeracions, jo duria la mascareta”. Dues constants, sentit comú i no baixar la guàrdia, que ha repetit la consellera en diverses ocasions, malgrat es tornin a relaxar les mesures, una de les quals podria ser, en el cas de les Illes, “retirar abans el Certificat Digital COVID“, previst, en principi, fins al pròxim 28 de febrer.
Perquè això passi, s’ha de mantenir la corba de contagis controlada i les UCI amb un bon nivell d’ocupació (ara hi ha 67 pacients ingressats, davant dels 91 de fa una setmana). I creuar els dits perquè cada nova variant sigui més fluixa que l’anterior. “El desitjable seria que el coronavirus fos com la grip, estacional, però no ho és. Per això, hem d’aprendre a conviure amb la malaltia i vacunar-nos, perquè s’ha demostrat que, com més immunitzats hi ha, menys perillosa és cada nova cepa. No sabem què passarà, però el millor seria que la COVID es convertís en una infecció ambulatòria, que es pugui passar a casa i no ompli els hospitals de casos”, ha dit la consellera.
En el darrer recompte, Salut ha notificat 869 contagis nous, més d’un miler d’altes mèdiques i cap nova víctima mortal. Els casos actius continuen per sobre dels 14.000 i la taxa de positivitat toca el 23 per cent. L’assignatura pendent: la vacunació dels majors de 60 anys. “La gran majoria d’ingressats greus són persones d’aquesta franja que no s’han vacunat o no duen la tercera dosis”, ha confirmat Gómez, qui ha insistit en la importància de tenir la cartilla de vacunació al dia per evitar una evolució greu de la malaltia.