X

Pedro Sánchez fa un téntol a la seva agenda fins dilluns per reflexionar sobre si renuncia a la Presidència del Govern d’Espanya

Ho fa després de l'obertura de diligències per un presumpte delicte de tràfic d'influències de la seva dona, Begoña Gómez, arran una denúncia de l'associació Manos Limpias

24/04/2024

Pedro Sánchez fa un téntol a la seva agenda fins dilluns per reflexionar sobre si renuncia a la Presidència del Govern d’Espanya

Imatge d'arxiu. / EFE

Moment inèdit a Espanya. El president del Govern, Pedro Sánchez, es tanca a La Moncloa per rumiar si renuncia o no a la presidència del govern i fa un téntol a la seva agenda pública fins dilluns per pensar-ho. Ho ha anunciat en una carta oberta a la ciutadania que ha publicat al seu compte d’X. Es demana si val la pena seguir com a president després del cas de la seva dona: “Necessit aturar-me i reflexionar”.

Ningú no en sabia res. Pedro Sánchez va abandonar el Congrés amb la tensió dibuixada al seu rostre i sense voler fer cap comentari sobre l’obertura de diligències per un presumpte delicte de tràfic d’influències de la seva dona, Begoña Gómez, després d’una denúncia de l’associació Manos Limpias. Només durant el torn de preguntes d’ERC, Sánchez deixava caure que estava tocat.

Minuts després es va reunir amb la seva família i passades les 7 de l’horabaixa, va llançar la carta a la ciutadania a través del seu compte personal a les xarxes per escenificar que era una decisió presa en el seu àmbit privat. Sánchez fa un téntol i no tornarà a aparèixer en públic fins dilluns, quan revelarà si deixa la presidència del Govern o si queda.

Quines conseqüències immediates té aquesta decisió?

La primera afecta de ple a l’inici de campanya de les catalanes. Sánchez havia de donar el sus de la cursa del PSC per tenir la Generalitat. No hi anirà, com tampoc no compareixerà al comitè federal del PSOE d’aquest dissabte que ha d’aprovar la llista electoral del partit per a les eleccions europees que, finalment, liderarà la vicepresidenta Teresa Ribera. El comitè federal no es pot suspendre, però veient com varen reaccionar els socialistes a l’anunci del seu líder, amb manifestacions espontànies davant Ferraz, no és descartable que surti una declaració unànime per demanar a Sánchez que no ho deixi.

Quina ha estat la reacció interna dels seus?

Anit, La Moncloa va confirmar que Sánchez estava reunit amb el seu nucli dur. Amb la vicepresidenta d’Hisenda i número dos del PSOE, Maria Jesús Montero; el ministre de Justícia, Félix Bolaños; el de Transports, Óscar Puente; a més de Santos Cerdán i Óscar López. Inicialment, no se sabrà res perquè la intenció del president és sobretot baixar la bombolla de la tensió política. Ara bé, els socialistes podrien muntar una gran campanya de mobilització de suport públic que es podria materialitzar amb una manifestació aquest diumenge.

De moment, el que hi ha hagut és una pluja de missatges de suport a X. Probablement no hi ha un dirigent socialista que no hagi fet una piulada de suport. Entre ells, Francina Armengol, que acutalment és la tercera autoritat de l’Estat. La també líder dels socialistes a les Balears ha començat el seu missatge amb una reflexió sobre com es troba la cultura política: “Necessitam fer una reflexió profunda i pausada sobre cap a on estem portant les institucions, els debats, la confrontació”. També han optat per aquesta via la vicepresenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, i els caps visibles dels socis d’investidura. El més destacable, en aquests moments, el de Carles Puigdemont: “Sovint acostuma a fer moviments tàctics que ningú no s’espera”, diu Puigdemont al seu compte d’X, per després explicar que “en tot cas, és una decisió poc habitual en un dirigent polític de la seva experiència”.

Notícies relacionades >

24/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris