X

Pedro Sánchez promet el càrrec com a president del Govern d’Espanya davant el rei Felip

Tot apunta que dilluns el nou executiu prendrà possessió del càrrec i dimarts, dia del Consell de Ministres, es farà la fotografia renovada del segon govern de coalició de la història d'Espanya

17/11/2023

Foto: EFE - Ballesteros

Redacció

Ja només quedava una passa, i simbòlica, perquè Pedro Sánchez enllestís el seu tercer mandat consecutiu. Aconseguida la confiança del Congrés, avui divendres, a les 10.00 hores, ha promès el càrrec com a president del Govern espanyol davant el rei Felip i davant un exemplar de la Constitució. I a partir d’ara, què? Després de l’acte a La Zarzuela, començarà el ball de noms ministerials.

Aquí a les Illes, els agents socials i econòmics es mostren dividits davant la nova etapa política a l’Estat. Per part de la patronal CAEB, la seva presidenta, Carmen Plana, diu que tem que la incertesa econòmica incrementi arran del nou Govern de coalició. Diu que les empreses necessites confiança, seguretat jurídica i estabilitat de país”. En una entrevista al programa ‘Al dia’ d’IB3 Ràdio, considera que la situació política actual “agreujarà una mica la confiança empresarial, que ja estava disminuïda, i farà que no hi hagi inversions en Espanya”. Per a Planas, hi ha un ambient de crispació: “No estem tranquils, no és una situació ideal en aquests moments”. Sobre la conformació del nou govern de coalició, la presidenta de la patronal assegura que “ja ens han amenaçat” en què s’aprovaran noves mesures “de pressió fiscal” a les empreses quan a Espanya, segons critica Planas, “ja és la més alta que en altres països”.

Sobre el nou Govern, formalment, Pedro Sánchez es reunirà amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, per acabar de tancar el Govern. Pot ser el capvespre o aquest dissabte, però tot apunta que dilluns el nou executiu prendrà possessió del càrrec i dimarts, dia del Consell de Ministres, es farà la fotografia renovada del segon govern de coalició de la història d’Espanya. Aquest pic canvia un dels coprotagonistes. Sánchez repeteix com a actor principal, però Pablo Iglesias és substituït per Yolanda Díaz.

Ara, president i futura vicepresidenta, acaben de pol·lir l’executiu. El que falta per concretar és si els socis minoritaris tornaran a quedar amb cinc ministeris o amb quatre, davant els rumors d’un executiu ministerial més reduït. El ball de noms a la branca de Sumar no atura. Sonen Ernest Urtasun, Mónica García, Nacho Álvarez o Pablo Bustinduy. La qüestió és si Podem tornarà a tenir un ministre, la líder de la formació morada, Ione Belarra, acusava el PSOE i a Yolanda Díaz de menystenir la seva formació, cosa que, adverteix, tendrà conseqüències.

Sánchez és encara més hermètic a l’hora de donar noms. Nou, no se’n sap cap segur. A les travesses sona l’expresident socialista valencià Ximo Puig. Qui sí que és segur que repeteixen són els ministres amb un perfil més polític, com Maria Jesús Montero i Teresa Ribera.

S’arriba a aquest punt, gairebé cinc mesos després de les eleccions del 23 de juliol. Pedro Sánchez serà, per tercera vegada consecutiva, el nou president del Govern espanyol. El guió s’ha complert i el líder socialista renova la confiança de la Cambra amb 179 vots a favor, més escons i més vots que mai.

Notícies relacionades >

17/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris