X

Per què ha caigut el segon mercat de criptomoneda més important del món?

S'atribueix la fallida d'FTX a la irresponsabilitat dels seus dirigents i no al sistema blockchain d'intercanvi de moneda digital

16/11/2022

Per què ha caigut el segon mercat de criptomoneda més important del món?

8

La nordamericana FTX – segona plataforma mundial en importància de comercialització de criptomonedes- ha caigut perquè els seus dirigents han volgut fer-se rics massa aviat, “especulant amb la seva divisa”.

No ha estat per culpa de la tecnologia blockchain – cadena de blocs- en que es basa i de la qual n’és expert l’enginyer en informàtica Miquel Àngel Cabot.

És a dir, no és el mitja sinó la confiança que dipositem en els que se’n fan servir, venent oportunitats de negoci que no controlam, la clau del problema.

“El blockchain és una manera de disposar de doblers en format digital de manera descentralitzada; una base de dades que ningú no pot manipular i, per això, un bon suport per mitjans d’intercanvi de monedes. Sabem el que hi té cada usuari i ningú no hi pot posar la mà”, explica Cabot.

Pel programador, les grans botigues d’actius digitals com FTX en contradiuen l’esperit –“si un exchange centralitzat té les teves claus, té els teus doblers”– i recomana informar-se bé abans de confiar les nostres criptomonedes a una casa d’intercanvi i diversificar igualment la cartera d’inversió com es fa amb les divises tradicionals.

“Entra dins la lògica que determinades empreses centralitzades, que gestionen les criptomonedes dels seus clients, vagin caient… El mercat fa una purga de les companyies que no actuen de manera correcta amb pràctiques financeres sense lògica que ja fa temps que es podien observar”, afegeix el també doctorant.

Blockchain, sistema de futur hoteler

Diu Cabot que no hi ha dades sobre la capitalització en criptomoneda del sector hoteler balear però que sí són un fet projectes per començar a emprar-ne dins el sistema turístic, “no només en la compra de bens sinó sobretot a través de targetes de fidelització i descompte”.

Quant a l’ús del la cadena de blocs i les criptomonedes com a eina d’extorsió per part dels pirates informàtics que s’aprofiten de l’anonimat que propicien – “no es pot identificar qui hi ha darrere de cada compte”-, n’exculpa també el sistema donat que, ve a dir, aprofitats i delinqüents n’hi ha arreu.

Miquel Àngel Cabot fa el doctorat sobre l’ús del blockchain en el comerç electrònic, “per l’enviament de missatges certificats, tiquets, NFT’s de manera rebutjable i part d’identitat digital”.

Finalment, augura que la cadena de blocs ens ofereix “moltes utilitats que s’aniran veient els pròxims anys, fruit de la descentralització de les nostres dades, de manera que ningú en sigui propietari com ara, amb certes empreses que emmagatzemen grans quantitats d’informacions personals que fugen del nostre control”.

16/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT