X

Per què hi ha empreses que encara exigeixen dur la mascareta?

El Ministeri ha publicat un procediment d'actuació per a serveis de riscos laborals que sosté que "de manera general, no és obligatòria"

21/04/2022

Per què hi ha empreses que encara exigeixen dur la mascareta?

18

 

👉 PDF | Consulta aquí el Reial Decret publicat al BOE que regula l’ús de la mascareta

Les mascaretes no seran obligatòries en els centres de treball, encara que les empreses podrien exigir-les si així ho determinen els serveis de prevenció de riscos laborals una vegada hagin avaluat criteris com l’activitat, la ventilació adequada, el nivell d’ocupació o la distància d’1,5 metres.

Així ho estableix la dinovena actualització del “Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals davant l’exposició al Sars-Cov-2“, que acaba de publicar el Ministeri de Sanitat, una guia en la qual podran secundar-se aquests serveis a l’hora d’establir els riscos d’un lloc de treball.

El document recorda que, tal com ha establert aquest dimecres el Reial decret que ha relaxat l’obligatorietat del mascaretes en la major part d’espais interiors, “en l’entorn laboral i de manera general, no resultarà preceptiu l’ús de màscara”.

No obstant això, “l’avaluació de riscos del lloc de treball serà l’activitat que permetrà prendre una decisió sobre les mesures preventives adequades que han d’implantar-se, inclòs el possible ús de màscares si així se’n derivàs”.

Així, serà obligatòria, enumera, per a treballadors de centres, serveis i establiments sanitaris segons el que s’estableix en el Reial decret 1277/2003, que en cataloga més d’un centenar, des d’hospitals a centres de salut, clíniques dentals, de reproducció assistida, de fisioteràpia, farmàcies i ortopèdies, entre altres.

També ho són per als empleats de centres soci-sanitaris i de mitjans de transport de persones.

Mentrestant, recomana el seu ús a persones treballadores de grups vulnerables -és a dir, majors de 65, immunodeprimits, persones amb patologies de risc o embarassades- “en qualsevol situació en la qual tingui contacte prolongat amb persones a distància menor d’1,5 metres” i a treballadors “relacionats amb àmbits vulnerables, institucionalitzades o en domicilis”.

En tot cas, els serveis de prevenció de riscos laborals assessoraran l’empresari, recaptant abans “l’opinió de responsables, comandaments intermedis i representants de les persones treballadores”.

Per avaluar els riscos del lloc, aquests serveis tindran en compte els següents elements: ventilació adequada; nivell d’ocupació; manteniment de distància interpersonal d’1,5 metres; temps de permanència; activitat; condicions de temperatura i humitat relativa; utilització d’espais comuns (vestidors, menjadors, etc.); mitjans de transport particular compartits i existència de persones vulnerables en el lloc de treball.

Com ocorre ja des de finals de març quan va arrencar la nova estratègia de control de la covid, la guia recorda que els casos confirmats lleus i asimptomàtics i els contactes estrets no han de fer ni aïllament ni quarantena, però sí que recomana que extremin les mesures de protecció, com l’ús de la màscara i evitar la interacció sense ella amb persones vulnerables durant els 10 dies posteriors a l’inici de símptomes.


Què diu el BOE sobre l’ús de les mascaretes als interiors? Aquestes són les excepcions

21/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT