Asseguren que el nou concurs s'ha confeccionat a partir de pressions a Madrid i amb l'objectiu que l'empresa líder al port de Palma es faci amb la gestió
La patronal del sector nàutic de PIMEM ha denunciat avui, dimarts, un tracte de favor en el repartiment de l’espai del Port de Palma i que novament impera un model d’oligopoli tancat que exclou centenars de pimes mallorquines. “Estem davant una clara especulació urbanística empresarial de 125.000 m² d’espai públic en el Port de Palma”, ha apuntat el president de la Federació de la Petita i Mitjana empresa de Mallorca, Jordi Mora.
Segons l’Associació de Desenvolupament Nàutic d’Empreses i Autònoms (ADNEA), els moviments fets fins ara s’han confeccionat a partir de pressions a Madrid i amb l’objectiu de crear unes bases concursals pensades perquè Astilleros de Mallorca es faci amb la gestió d’aquest espai públic del moll comercial durant els pròxims 50 anys.
Per això, les pimes del sector nàutic insten els interessats a preparar un projecte amb importants inversions en el termini de només un mes, precisament aquest gener.
En aquest sentit, la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) demana la retirada del tràmit de competència de projectes i que automàticament es faci un concurs públic per a la gestió d’aquest espai. “És incompressible i inadmissible desenvolupar una base de requisits pensant en el poc temps per poder optar a la gestió d’aquest espai. Encara que sigui legal, aquest moviment només s’entén des de l’òptica de la concessió poc transparent, obscurantista i pensada per afavorir els de sempre”, ha indicat el president d’ADNEA, Àlex Casares.
Per a l’associació, es tracta d’un projecte oportú amb un fort perjudici a totes les empreses industrials del sector i a favor d’una gran empresa.
El president de PIMEM, Jordi Mora, ha assenyalat que “encara que la seva legalitat és un modus operandi més propi del segle XX que del segle XXI, ja que el que pesa són les influències d’empreses poderoses, propietaris molt influents i relacions directes amb Ports de l’Estat”.
La patronal mallorquina ha explicat en la seva compareixença que l’Autoritat Portuària de les Balears aplica una norma “desfasada” per acabar afavorint la gran empresa. Davant el ventall temporal que permet la llei per presentar un projecte, entre un i tres mesos, finalment n’agafa només un i incomprensiblement es publica el 29 de desembre en plenes festes de Nadal.
Per a la PIMEM, la Llei de contractes públics de 2017 deixa clars vuit principis que avui no es compleixen. “Ni seguretat jurídica, ni defensa de la competència, eficiència, igualtat de tracte, transparència, no discriminació, proporcionalitat i integritat, cap d’aquests principis es compleix”, segons el president de la Federació.
Mora ha assegurat que “és el moment d’instar els polítics de les Balears a donar la cara per les empreses de Mallorca i no afavorir un monopoli prehistòric que mou els fils des de Galícia. Permetran les administracions aquest tripijoc empresarial durant aquest 2023”.
Per la seva part, la membre de l’executiva d’ADNEA, Rocío García, ha explicat que “malgrat que tot és legal, es miri com es miri no és ètic. Les conseqüències d’aquesta decisió afecten centenars d’empreses mallorquines que poden veure compromesa la seva viabilitat i posar en risc centenars de treballadors de manera directa i indirecta”.
ADNEA ha proposat un model de concurs públic amb gestió de varador obert, en què les pimes i els autònoms puguin instal·lar-hi les seves empreses, dur-hi a terme els seus projectes i crear-hi nous llocs de feina.
Segons PIMEM, el varador tancat és sinònim de monopoli, i la nul·la competència causa, i d’acord amb ADNEA, una “fugida de clients, ja que se’n van a altres ports per falta de diversitat d’oferta i preus”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular