X

Pintades al carrer: l’estreta línia (i subjectiva) entre l’art i la brutor

Murals fets per encàrrec conviuen a Palma amb intervencions clandestines que sobreviuen davant l'ambigüitat de la normativa

08/06/2023

Pintades al carrer: l’estreta línia (i subjectiva) entre l’art i la brutor

20

Centenars de parets i murs de Palma tenen grafits i pintades vandàliques, però també n’hi ha molts que són artístics i permesos per la normativa, sempre que no malmetin el patrimoni i l’ornamentació de ciutat. Una accepció sovint ambigua.

N’hi ha de fets per encàrrec amb un alt nivell artístic, com és el cas de l’escena retratada des de fa unes setmanes en una façana del barri d’Es Jonquet per l’artista Llum Miranda. És una estampa de la tranquil·litat i familiaritat tan enyorada. En canvi, uns metres més enllà, en la clandestinitat d’un carreró cobert, hi trobam una fotografia de Natalie Portman a la pel·lícula de Luc Besson “El Profesional” (Léon).

Fins a quin punt és il·legal o legal? És que potser el que a tu no t’agrada a una altra persona, sí”. Això diu l’autora de desenes de pintures per encàrrec, Carolina Adán Caro, com ara les que llueixen a la façana del col·legi Sant Francesc d’Assís. Ben a prop, al mercat de Pere Garau, hi ha una intervenció per reflexionar, feta de manera mig clandestina. S’hi veu una imatge del Pare Noel vestit de carrer mirant quantes monedes li queden al moneder. “La costa de gener”, l’ha titulat l’artista, Abraham Calero.

“Estem molt acostumats a veure cartells”, afegeix Adán. “Als murals començam a avesar-nos-hi, però criden més l’atenció per la manera com estan executats, perquè estan pintats a la paret.”

L’artista madrilenya instal·lada a Mallorca considera que els murals són un bon canal de denúncia. Quan li demanam si embruten, aixeca les espatlles. “Ens trobam en un punt artístic en què es comença a valorar un poc que l’art estigui als carrers. Tant se val si és grafit o pintat a pinzell. Crec que es comença a valorar i caldria aprofitar-ho, perquè és la galeria del poble. No cal entrar a una institució, vas passejant pel carrer i pots apreciar l’art”.

Algunes administracions ja fan servir també l’art al carrer. És el cas, per exemple, del mural del torrent de sa Riera executat per Abraham Calero en col·laboració amb l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència. És un altaveu dels problemes de salut mental de molts joves.

08/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT