Al darrer capítol de Pirates a les Balears, Psicosi de la invasió, veurem com les Illes Balears estan envoltades de preciosos illots amb paratges recòndits que bé podrien definir-se, avui dia, com a paradisíacs. Però res més lluny de la realitat, aquests illots i la seva situació al voltant de les illes, van ser un malson per als habitants de les Balears.
Els constants saquejos als quals es van veure sotmesos els illencs generaven una sensació de perill constant que, òbviament, es traduïa en por absoluta de tot el que s’acostava per mar. En aquest capítol s’explica l’origen d’aquesta sensació de desassossec incontrolable, així com els motius i les conseqüències per les quals les Illes Balears van ser, durant gran part de l’edat mitjana i l’Edat Moderna, focus de grans i virulentes batalles, on forces clarament superiors no van dubtar a descarregar tota la seva fúria.
No obstant això, malgrat les incessables amenaces o, potser, a causa d’elles, les illes van saber unir-se amb un mateix sentiment de col·lectivitat i establir tota classe d’estratègies de defensa que, si no van evitar grans catàstrofes, sí que van impedir que destruïssin civilitzacions senceres. Va ser la por un aliat? Què són els «succeïts»? La història d’aquestes illes és un testimoniatge més que evident que l’arrelament a una terra supera tot classe d’obstacles.
Pirates a les Balears és una sèrie sense precedents que mostrarà les peculiaritats de la pirateria del Mediterrani a través del seu impacte a les Illes Balears.
Composta per quatre episodis, la sèrie es remunta a l’època en què les costes i boscos de les Illes Balears van ser escenari de batalles cruentes. Un punt estratègic perfecte per a assaltar, refugiar-se i preparar-se per a atacar altres ports del mediterrani. Uns episodis que compten amb la veu en off de l’actor mallorquí Miquel Gelabert.
Una producció audiovisual que mostrarà als ciutadans de les Illes Balears com els pirates i corsaris també formen part de l’ADN de la nostra història. Aquesta sèrie, que descobreix la petjada i transcendència dels corsaris i pirates al llarg dels segles a les Illes Balears, mostrarà com, a més, el nostre territori va ser durant segles d’especial interès estratègic-militar i comercial per als corsaris genovesos, africans o turcs.
La sèrie ha comptat amb la participació de més de 25 experts pertanyents a institucions com museus, universitats, arxius o conjunts arqueològics, entre els quals es troben catedràtics, doctors, historiadors, arqueòlegs, economistes, militars, investigadors o escriptors. En aquest profund treball de documentació històrica i recerca han col·laborat diferents institucions com la Universitat Illes Balears, l’Institut d’Història-CSIC, l’Arxiu Municipal de Ciutadella i el Diocesà de Menorca, o l’Institut Menorquí d’Estudis, entre altres.
Pirates a les Balears s’emet cada diumenge a les 21.40 hores a IB3 Televisió.