PIRATES+A+LES+BALEARS%3A+El+pirata+m%C3%A9s+perill%C3%B3s

Diumenge a les 21.40

PIRATES A LES BALEARS: El pirata més perillós

Estrenam el tercer capítol de “Pirates a les Balears”, ‘El pirata més perillós’. Amb la guerra, el negoci corsari sempre hi ha sortit guanyant i la història mai no ha conegut la pau. Bé sigui per conflictes diplomàtics entre potències cristianes o per motius de fe, la guerra ha estat una constant que ha marcat el ritme de vida de les Illes Balears. En aquest capítol es descobreix la difícil situació dels illencs a causa de la seva condició d’aïllament. Des de petites escaramusses musulmanes fins als més grans i virulents atacs estratègics dels otomans, amb els germans Barba-rossa com a indiscutibles protagonistes. La voraç ànsia expansionista de reis i governants, la set de venjança, l’ambició desmesurada i la impunitat en nom de les religions, va suposar una constant i violenta baralla marítima amb l’objectiu d’afermar i protegir rutes comercials i assegurar els recursos bàsics. Valldemossa, Sóller, Pollença… són avui dia coneguts per les seves cruentes batalles, representades en les famoses festes de moros i cristians, però, t’has aturat a pensar què va ocórrer realment i quines conseqüències va tenir per a la vida en aquestes illes? Poblacions senceres que vivien amb temor i desconfiança perquè, a més, el pitjor dels perills sempre solia ser el més imprevisible.

 

Pirates a les Balears és una sèrie sense precedents que mostrarà les peculiaritats de la pirateria del Mediterrani a través del seu impacte a les Illes Balears.

Composta per quatre episodis, la sèrie es remunta a l’època en què les costes i boscos de les Illes Balears van ser escenari de batalles cruentes. Un punt estratègic perfecte per a assaltar, refugiar-se i preparar-se per a atacar altres ports del mediterrani. Uns episodis que compten amb la veu en off de l’actor mallorquí Miquel Gelabert.

Una producció audiovisual que mostrarà als ciutadans de les Illes Balears com els pirates i corsaris també formen part de l’ADN de la nostra història. Aquesta sèrie, que descobreix la petjada i transcendència dels corsaris i pirates al llarg dels segles a les Illes Balears, mostrarà com, a més, el nostre territori va ser durant segles d’especial interès estratègic-militar i comercial per als corsaris genovesos, africans o turcs.

La sèrie ha comptat amb la participació de més de 25 experts pertanyents a institucions com museus, universitats, arxius o conjunts arqueològics, entre els quals es troben catedràtics, doctors, historiadors, arqueòlegs, economistes, militars, investigadors o escriptors. En aquest profund treball de documentació històrica i recerca han col·laborat diferents institucions com la Universitat Illes Balears, l’Institut d’Història-CSIC, l’Arxiu Municipal de Ciutadella i el Diocesà de Menorca, o l’Institut Menorquí d’Estudis, entre altres.

Pirates a les Balears s’emet cada diumenge a les 21.40 hores a IB3 Televisió.