X

Plaques solars i calderes de pèl·let, les fonts d’energia disparades per l’encariment de la llum

Les empreses es veuen desbordades per l'elevada demanda, la qual reclama de més professionals i capacitat per respondre en producció

13/01/2023

Plaques solars i calderes de pèl·let, les fonts d’energia disparades per l’encariment de la llum

Foto: Europa Press

8

Els preus de l’energia disparats dels darrers mesos han causat un creixement històric de la inversió en fonts d’energia alternatives. Les empreses instal·ladores calculen que si abans es tardaven entre 12 i 15 anys a amortitzar una inversió en plaques solars d’autoconsum, ara es tarda prop de vuit anys.

L’increment de preus de l’electricitat, sumat a la major consciència mediambiental, ha contribuït a superar les 10.000 instal·lacions d’autoconsum. Això s’ha sumat a l’increment d’ajudes públiques d’ençà de la pandèmia que ha suposat “l’acceleració del sector i el mercat”, diu Maira Argüelles, presidenta de la patronal ASINEM. Amb tot, tant l’escassetat mundial de matèries primeres com la manca de treballadors, alenteixen el creixement del sector.

Argüelles demana que s’inverteixi més en formació per respondre a la necessitat “real” de personal i material que permetin “no frustrar les expectatives i il·lusions dels ciutadans”.

Biomassa i pèl·let

Un altre sector en auge a les Balears és el de la biomassa, sector industrial que fabrica el pèl·let, combustible format per grans de fusta capolada i aglomerada, que ha doblat el preu de l’inici de la crisi energètica ençà . Així i tot, el consum ha continuat creixent perquè “a preu de kilowatt fet, continua sent molt més competitiu que el gas”, explica Mateu Valls de l’empresa Netpellet, que en fabrica 1.200 tones a l’any. Diu que aquest volum de producció ha quedat curt i estan fent importants inversions per augmentar la seva capacitat, com la compra, aquesta setmana, d’una processadora forestal.

Durant la pandèmia, van aturar la producció per complet perquè els seus clients eren, sobretot, hotels, moment en què es van reorientar cap els domicilis particulars. A l’augment de la demanda, se suma que moltes empreses espanyoles ara s’estimen més vendre a l’exterior. Per exemple, a països com Alemanya, que cerquen alternatives al gas.

13/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT