societat

Els pluviòmetres de Sant Llorenç s’han disparat dues vegades amb poc més d’un any

El darrer mal temps ha fet passar pena i nirvis als llorencins que veien com el torrent es tornava a omplir

Els+pluvi%C3%B2metres+de+Sant+Lloren%C3%A7+s%27han+disparat+dues+vegades+amb+poc+m%C3%A9s+d%27un+any

Amb poc més d’un any, els pluviòmetres de Sant Llorenç s’han disparat dues vegades, i segons les dades, això no havia passat mai. El darrer mal temps ha fet passar pena i nirvis als llorencins que veien com el torrent es tornava a omplir. Aquesta vegada no s’ha desbordat. Tot i això, molts varen haver de fer fues.

“Jo estava bastant més tranquil, però és el que es diu “Gat escaldat, a l’aigua freda tem”, doncs hi havia un poc de psicosi”, confessa en Xesc Umbert, aficionat a la meteorologia, amb relació a les darreres pluges que va dur la borrasca “Glòria” i que varen fer témer esdeveniments semblants als de la darrera torrentada que va patir el municipi, el 9 d’octubre de 2018.

En Xesc fa més de 50 anys que analitza quan i com plou a Sant Llorenç i assegura que les dues úniques vegades que s’ha disparat el pluviòmetre han passat amb poc més d’un any.

“Jo no havia tengut mai plogudes de 200 i pico de litres i ara ja els he tengudes amb dos anys, dues vegades. Ja hem superat els 200”, explica. “Darrerament pareix que aquests tipus de fenòmens venguin en augment. Poques vegades de ploure, però quan hi és, no va de bromes”, diu.

I és que d’ençà de la torrentada de dia 9 d’octubre del 2018, no havia tornat a ploure tant. Per això, ha estat una setmana tensa per als llorencins. Més que res, perquè encara queden records ben vius d’aquell tràgic dia.

“Aquests carrers varen quedar buits de cotxes, almanco per evitar un altre embòs, per si tornava a passar. Sí, hi va haver un poc de nirvis”, explica una veïna. Un altre veí comenta, “vaig llevar una furgoneta i me la vaig endur enfora així mateix. Però aquest pic ha estat molt diferent, perquè primer va ploure menys i els torrents estaven nets”. Un altre testimoni assegura que el dia de la borrasca Glòria, el poble va quedar buit, però que finalment no va passar res.

El dia de la torrentada va ploure 257 litres en aquest municipi. Dilluns, 204 litres. Són dades històriques per al municipi que enguany ha vist ploure molt el mes de gener. Un mes també molt poc habitual.


Un nou estudi detecta 56 punts negres inundables a Sant Llorenç
L’abans (1956) i l’ara (2015) de Sant Llorenç i l’explicació …

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

‘Mallorca Dream Days’ pretén facilitar l’organització de qualsevol esdeveniment festiu

La Fàbrica ramis acull 4.000 metres quadrats d'exposició, cates, degustacions i desfilada de moda

Mor José María Urrutia

Va ser cap de l'Autoritat Portuària de Balears entre el 2011 i el 2015

El decret Llei d’Habitatge rebaixa de 75 a 50 els anys per cedir el sòl públic als promotors privats

La norma inclou la possibilitat que els habitatges socials es puguin construir en terrenys destinats a equipaments

Menús més saludables i sostenibles a les escoletes municipals de Palma amb el projecte ‘Escudella’

El Projecte Escudella que pretén implantar menús amb més fruita, verdura i llegums i manco carn