X

Pacte PP i Vox a Balears: Marga Prohens governarà en solitari gràcies a un acord programàtic amb l’extremadreta

Vox no entrarà al Govern, però sí als consells insulars de Mallorca i Menorca, ja que ha arribat a un acord amb la direcció del PP per donar certes carteres als seus candidats

28/06/2023

Pacte PP i Vox a Balears: Marga Prohens governarà en solitari gràcies a un acord programàtic amb l’extremadreta

Els portaveus de Vox i del PP en el Parlament, Idoia Ribas i Sebastià Sagregras, durant l’acte de signatura de l’acord programàtic aquest dimecres.

Redacció

Marga Prohens serà presidenta del Govern de les Illes Balears en solitari. Serà gràcies a l’acord al qual han arribat PP i Vox, fet públic aquest dimecres horabaixa. Vox no entrarà al Govern autonòmic, i s’abstendrà en la segona volta de la votació per facilitar la investidura de Prohens. A canvi, el partit d’extrema dreta sí que entrarà als consells insulars de Mallorca i Menorca, ja que ha arribat a una entesa amb la direcció del Partit Popular per donar certes carteres als seus candidats. Unes àrees que a hores d’ara es desconeixen i que es designaran pròximament, d’acord amb les prioritats polítiques de les formacions dins els governs dels dos consells.

➡  Llegeix aquí l’acord programàtic

110 punts programàtics

L’acord inclou 110 punts programàtics, així com les bases “per un canvi a Balears” que atengui prioritàriament problemes com la falta de llibertat lingüística, l’accés a l’habitatge, la baixada d’impostos, el suport a la família o la lluita contra la immigració il·legal.

Una de les qüestions claus és l’educació i la llengua. L’acord estableix que es suspendrà l’aplicació de la LOMLOE i es recuperaran les notes numèriques. També diu que els pares podran elegir lliurement el centre escolar així com la primera llengua d’escolarització. I s’eliminarà el requisit lingüístic a la sanitat.

En matèria turística, s’han compromès a defensar el turisme de creuers. També inclouen mesures de foment de l’habitatge i la creació d’una Oficina de Defensa de Víctimes de l’Ocupació. Un altre dels compromisos és derogar la llei de memòria i reconeixement democràtics. I contractaran una auditoria per a cada organisme i ens públic, eliminant els que no reportin beneficis clars per a la ciutadania. Per garantir el compliment de l’acord, es constituirà una Comissió de Seguiment i Avaluació que es reunirà amb caràcter bimensual.

Altres qüestions que tractarà de canviar les bases de les polítiques fetes aquests darrers anys: qüestions relatives a l’accés a l’habitatge, la baixada d’impostos, el suport a la família o la lluita contra la immigració il·legal. I per garantir el compliment de tots aquests punts, es crearà una Comissió de Seguiment que es reunirà periòdicament per a avaluar el grau de compliment i execució de cadascuna de les mesures pactades i revisarà les accions legislatives previstes pel Govern. Vox s’ha compromès a no presentar cap esmena a la totalitat dels pressuposts de la Comunitat Autònoma.

Per tant, es confirma que Vox no entrarà al Govern balear a diferència del que ha passat a la Comunitat Valenciana. Sí que ocuparan, com dèiem, carteres dels consells de Mallorca i Menorca. Així, donaran suport a les investidures dels populars Llorenç Galmés com a president del Consell de Mallorca i de la de Dolfo Vilafranca com a president del Consell de Menorca.

➡️  Llegeix el document del preacord que van signar PP i Vox per a la constitució de la Mesa del Parlament.

Debat d’investidura

La junta de portaveus del Parlament s’ha reunit avui dijous, precisament, per fixar la data del ple d’investidura que serà dilluns que ve. A partir de les 10.00 hores, Marga Prohens farà el discurs i explicarà el seu programa de Govern, passades 24 hores la resta de partits amb representació parlamentària en faran la rèplica. Acabades les intervencions, es convocarà la primera votació. En primera instància, Prohens no sortirà elegida perquè no aconseguirà la majoria absoluta. Passades 48 hores, es podrà convocar la segona votació en què s’abstendrà Vox, i farà possible la investidura.

Notícies relacionades >

28/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris