Preestrena del documental “Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa”, al Teatre Principal de Palma

11 01 2018

98

Dijous 18 de gener s’emetrà simultàniament a TV3 i IB3 Televisió

El proper dilluns 15 de gener tendrà lloc al Teatre Principal de Palma, la preestrena del documental Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa, un documental original de la productora barcelonina Manual amb la coproducció d’IB3, Televisió de Catalunya, Nova Televisió i, amb la col·laboració de l’empresa GOC Networking, el celler Ànima Negra, Baleària i la Fundació Carulla.

A més, dijous 18 de gener les dues televisions autonòmiques que han participat en aquest projecte (IB3 Televisió i TV3) emetran simultàniament aquest documental. A IB3 Televisió es podrà veure a les 22.40 hores i a Televisió de Catalunya a les 23h.

Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa és una aproximació a la vida del poeta i cantant mallorquí Guillem ‘Efak. (Guinea Equatorial 1929- Mallorca 1995).

En Guillem d’Efak va ser un poeta i cantant mallorquí d’origen guineà. Era una persona molt culta (tot i els seus orígens humils), intel·ligent, ocurrent, divertida, amb una sensibilitat excepcional i tremendament vital. Li agradava tant jugar a seduir i provocar situacions que fàcilment podien convertir-se en anècdotes que, amb el temps, s’ha anat creant al seu voltant tota una sèrie de llegendes que l’han acabat convertint, efectivament, en una mena de mite.

Els qui el recorden a Catalunya són els qui el coneixen només com a cantant, com integrant del moviment de la Nova Cançó, i que en saben poc o res de la seva obra poètica i molt poc de la seva vida personal. En canvi, a Mallorca, se li coneixen més facetes creatives, sobretot la poètica, i també les vitals.

Al documental l’actor i dramaturg Pep Tosar vol fer una obra de teatre sobre en Guillem d’Efak i viatja a Mallorca per entrevistar els qui el van conèixer. És un viatge que l’endinsa en la vida d’un personatge fascinant que, com ell deia, “només estava compromès amb la vida” però que, com recorden els qui el van conèixer, tenia un profund compromís amb el poble.

De retorn a casa, en Pep es disposa a escriure la seva obra teatral. Sol davant l’ordinador, va recordant el que li han dit sobre en Guillem totes les persones amb qui ha parlat (amics de la infància, companys de viatge, la seva vídua). Entre tots plegats l’han ajudat, per una banda, a refer la vida d’en Guillem i, per l’altra, a donar-li dimensió humana a qui fins ara era només un personatge. D’aquesta manera, en Pep Tosar va construint, dins seu, un Guillem d’Efak propi que serà protagonista de la seva obra teatral “Tots aquests dois”.

El documental es va presentar a la secció oficial de la darrera edició del Memorimage de Reus.

En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i al Facebook IB3org amb l’etiqueta #GuillemdEfakIB3. A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe.

Podeu confirmar la vostra assistència a la preestrena:

Per correu electrònic: direccio@novatelevisio.com

Per telèfon: 971 788 481