Complint amb el que diu el protocol, ara l'IB-Salut realitzarà l’estudi corresponent de casos que hagin pogut tenir contacte amb aquest
El sisè cas de coronavirus (SARS-CoV-2) de Mallorca i que va ingressar la nit del passat dimecres a l’Hospital de Son Llàtzer s’ha produït pel contagi d’un home amb una pacient ingressada a l’hospital, una dona que havia viatjat a Turí (Itàlia).
De moment, dels sis casos detectats a Mallorca fins ara, només el primer, el turista britànic, ha estat donat d’alta.
L’ home roman aïllat a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, on ha ingressat aquest dimecres per la nit. Segons ha informat la conselleria de Salut, aquesta persona forma part dels contactes estrets del tercer cas detectat a Mallorca, el passat dilluns: una pacient que es troba ingressada a Son Llàtzer i que havia passat una setmana a Torí (Itàlia). L’home, que seria el primer cas de persona infectada a Mallorca, es trobava en vigilància activa i, en presentar símptomes, se li va fer la prova ràpida, que ha donat positiu.
Complint amb el que diu el protocol, ara l’IB-Salut realitzarà l’estudi corresponent de casos que hagin pogut tenir contacte amb aquest.
Recordem que fins ara s’han registrat sis casos, el primer dels quals ja va ser donat d’alta. El segon cas va ser una dona que va ingressar a l’Hospital Universitari Son Espases; el tercer cas, una altra dona, va ingressar a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i el quart i el cinquè (home i dona), ho varen fer a l’Hospital Comarcal d’Inca, i ara, el sisè ha ingressat a Son Llàtzer.
Aquest cas se suma a d’altres cinc detectats a Mallorca des del 7 de febrer, quan un resident britànic que s’havia contagiat als Alps francesos fou ingressat a Son Espases i que va ser donat d’alta una setmana després. Posteriorment ingressaren, divendres passat, a Son Espases una dona que havia viatjat a Bèrgam; un home i una dona que havien estat a la mateixa ciutat i que estan des de dimarts a l’Hospital d’Inca; i el cinquè cas, la dona que ingressà dilluns a Son Llàtzer i que estava en contacte amb l’home detectat ahir. Tots tenen símptomes lleus.
Els cinc casos de Covid-19 de Mallorca venien de zones de risc
Unitats volants d’atenció a domicili
Avui comencen a operar a Mallorca i a Menorca les noves unitats volants d’atenció al COVID-19 (UVAC). Es tracta d’uns equips creats ad hoc per atendre els casos confirmats i els que estiguin en investigació per possible infecció pel coronavirus SARS-CoV-2, informa la Conselleria de Salut en un comunicat. Actuaran al domicili de les persones afectades sempre que les circumstàncies del cas, condicions del pacient i del domicili, ho permetin. Aviat, assegura el comunicat, també estaran operatives les UVAC de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.
L’objectiu és tractar els casos infectats que presentin símptomes lleus —amb situació clínica estable—, i garantir uns nivells adequats de prevenció de la infecció per protegir les persones que convisquin amb el pacient.
Cada UVAC està dotada d’un metge, un infermer i un conductor que han rebut formació i entrenament especials. Pertanyen a Atenció Primària però només poden ser activats pel SAMU 061. A Mallorca, avui s’ha activat la primera UVAC. La resta s’aniran activant progressivament fins a quatre (dues amb base a Palma, una a Manacor i una altra a Inca), que es desplaçaran en horari de 8 a 15 hores, tot i que la cobertura horària es pot ampliar depenent de les necessitats assistencials.
La guia del Ministeri
El Ministeri de Treball ha presentat una guia per saber com hem d’actuar davant l’epidèmia de coronavirus si som a la feina. Com a mesures de prevenció, és important que els treballadors especialment sensibles a infeccions facin feina des de ca seva. També és important ventilar i fer net a fons, tant l’espai com els objectes que empram.
Però si hi ha un risc real de contagi i les mesures preventives no són suficients, com fer feina a un altre espai o des de ca seva, els empresaris han d’aturar la seva activitat. De fet, si continuar a la feina suposa un risc de contagi per als treballadors, aquests poden partir sense autorització.
La Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Balears (Comib) ha suspès temporalment les seves activitats formatives programades en les seves instal·lacions, davant l’evolució del coronavirus en l’arxipèlag.
Segons ha informat el Comib aquest dijous en un comunicat, aquesta mesura atén les recomanacions del Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya (Cgcom), del Ministeri de Sanitat i de la Conselleria de Salut de les Balears, que recomana als professionals mèdics no acudir a reunions científiques i congressos.
Posposats cinc congressos internacionals
De fet, el Palau de Congressos ha posposat cinc esdeveniments internacionals per mor del Coronavirus. El director general del Palau de Congressos de Palma, Ramón Vidal, ha explicat que és només una mesura preventiva per part de les empreses organitzadores, ja que alguns dels participants en aquests esdeveniments provenen de països considerats de risc per possible contagi de Coronavirus. Algunes de les activitats ja tenen nova data de celebració. Es duran a terme al mes de juny. I fins aquesta setmana passada s’han celebrat tots els congressos que hi havia programats.
Els esdeveniments nacionals i locals però, no s’han posposat. De fet, demà comença la Fira de l’Ocupació organitzada per Palma Activa i dijous la quinzena edició del congrés de la Societat Espanyola de Glaucoma.
Possibilitat de fer un examen d’anglès amb mascareta
El British Council ha ofert la possibilitat de dur, durant les proves, una màscara facial per prevenir possibles contagis de Covid-19 a tots aquells estudiants que s’han d’examinar d’anglès a Mallorca aquest dissabte. A més, demana a aquells estudiants amb tos, febre o dificultats per respirar que s’abstenguin de fer els exàmens. En un correu electrònic els informen que, en aquest cas, podran reclamar els doblers de la matrícula si presenten un justificant mèdic. Segons fonts consultades per IB3 Notícies, els treballadors de l’entitat també han rebut aquestes recomanacions. De fet, les persones que controlin les proves també duran una màscara facial.
Cancel·lació gratuïta de viatges
Per tal de minimitzar la disperssió del virus, des del Ministeri de Sanitat s’ha incrementat la informació a ports, aeroports i a les aerolínees. S’aconsella que a les companyies aerees facilitin aquesta informació sanitària als seus passatgers que viatgen des de ciutats ubicades a zones de risc de contagi. A més, avui Globalia ha anunciat que permetrà cancel·lar gratuïtament els viatges contractats amb Halcón Viajes i Viajes Equador per la incertesa generada pel COVID-19. Concretament, aquells viatges que es formalitzin abans del 31 de març per viatjar durant tot el 2020 i a partir de dia primer de maig. Així mateix, per als hotels de la marca Be Live, Globalia també permetrà cancel·lar l’estada.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu