PROGRAMACIÓ ESPECIAL
50 anys de moda AdLib

EPRTVIB informa

‘Adlib: Teixint una illa’ és el nou podcast que s’estrena dijous a les plataformes digitals i diumenge a IB3 Ràdio

 IB3 Televisió emetrà dissabte a la nit la Passarel·la Adlib Eivissa

Parlar d’Adlib Eivissa és parlar de moda tradicional eivissenca, de teixits, de cultura que, a més a més, enguany compleix 50 anys d’història. Amb aquesta marca resideix la feina de 15 dissenyadors que creen i produeixen totes les seves col·leccions a l’illa d’Eivissa.

Per aquest motiu des d’IB3, aquesta setmana es dedicaran gran part dels continguts de la programació a la passarel·la de moda Adlib que enguany tendrà una simbologia molt especial per la celebració dels 50 anys del naixement de la passarel·la i de l’eclosió de la Moda Adlib com a marca.

Carta Blanca: especial temàtic ‘Adlib: Texint una illa’

A IB3 Ràdio s’ha preparat un especial on s’investiguen els orígens de la moda Adlib. S’oferirà un contingut inèdit com els precedents de la moda, del cotó, del naixement d’un gran col·lectiu de brodadores eivissenques que treballaven en la clandestinitat per sobreviure i independitzar-se econòmicament, la irrupció de l’aristocràcia amb la presència a Eivissa de la princesa Smilja que coincideix amb el moviment hippy i les acaballes del tardofranquisme. Foment de Turisme contracta Dory Osjecani, més coneguda com la princesa Smilja Mihailovitch, l’any 1971 i crea la marca Adlib. La princesa Smilja arriba a Eivissa amb una àmplia agenda de contactes, Inmaculada de Borbón Dos Sicilias Lubaminski, Carmen Figueroa o Pilar Franco, etc… i ho fa després de fugir del seu país, Sèrbia.

El dijous 10 de juny s’estrenarà el primer capítol del podcast ‘Adlib: Teixint una illa’ a totes les plataformes i el dijous 17 i el 24 de juny, el segon i el tercer consecutivament. Aquest contingut s’inclou dins dels especials temàtics d’IB3 Ràdio ‘Carta Blanca’ que els oients podran sentir els diumenges 13, 20 i 27 a les 21h a IB3 Ràdio.

🎧 ib3.org/carta-blanca-2

🎧  anchor.fm/ib3-carta-blanca

 

Al llarg de tres episodis, el programa ‘Adlib: Teixint una illa’ abastarà uns 60 anys d’història de la Moda Adlib, des dels precedents d’aquesta contramoda fins a l’actualitat.

En el primer episodi, que s’emetrà el diumenge dia 13h, a les 21 hores, les historiadores Lina Sansano i Neus Escandell, ens ajuden a filar la història d’una amplíssima xarxa de dones eivissenques que treballaven en l’anonimat.

Modistes, filadores, cosidores, planxadores i brodadores són només algunes de les peces de l’engranatge que va propiciar l’aparició de la que avui coneixem com a moda Adlib. Però qui va triar aquest nom? Ho coneixerem al segon capítol, que s’emetrà el dia 20 de juny. Al darrer episodi farem un retrat del moment actual de la indústria de la moda a Eivissa.

Lina Sansano i Neus Escandell, totes dues historiadores, han fet més d’un centenar d’entrevistes que, pròximament, recolliran en un llibre. La xarxa era molt extensa, però l’hem volgut representar en quatre testimonis: les modistes Catalina Torres, na Catalina de Dalt Vila; na Margarita Cardona, de Can Riera i na Catalina Guasch i  filla d’una dissenyadora de brodats que va obrir una merceria a Dalt Vila, Juana Riera. A més, disposarem del testimoni d’un dels dissenyadors que va encapçalar el moviment Adlib. Es tracta del dissenyador de moda d’Aldib d’origen eivissenc, Lluís Ferrer, ja retirat d’aquest món.

La historiadora Fanny Tur aporta les ‘càpsules del temps’, petits fragments que ens ajudaran a contextualitzar millor el moment històric. El programa també ha disposat de la col·laboració de l’actriu i guionista eivissenca Neus Torres, que s’ha encarregat de locutar un glosari de termes de moda eivissenca.

Passarel·la Adlib 2021

La Passarel·la Adlib Eivissa torna en el marc de les celebracions pel seu 50 Aniversari, després de l’aturada de l’any passat, quan va haver de celebrar-se de manera virtual a causa de la pandèmia. Aquest esdeveniment s’emetrà a les 22 hores i es podrà seguir a través d’IB3 Televisió i en directe a la plana web d’IB3.

 

La cita es redueix enguany a un sol dia de desfilades amb la participació de 16 dissenyadors amb seu a l’illa en un marc d’excepcional bellesa: el Baluard de Santa Llúcia, a Dalt Vila.

A la desfilada, que estarà presentat per la model Nieves Álvarez, hi assistiran unes 200 persones relacionades amb el món de la moda i els mitjans especialitzats.

Els dissenyadors d’Eivissa que hi participen enguany són: Tony Bonet, Ibimoda, Charo Ruiz, PIluca Bayarri, Virginia Vald, Vintage Eivissa, Eivissa, Etiko-logy, Eivissa Stones, Ivanna Mestres i Monika Maxim Eivissa. A més, participen en la secció de complements Estrivancus, Espardenyes Torres, K de Kose Kose, Dolors Miró, S72 Hat i Elisa Pomar amb les seves exquisides joies.