X

Prohens haurà d’amistar-se amb els cinc diputats revoltats de Vox per mantenir la majoria absoluta al Parlament

El Grup Parlamentari Vox s'ha separat del mateix partit de Santiago Abascal. D'una banda, Idoia Ribas, que n'és portaveu parlamentària; i, de l'altra, Patricia de las Heras, la presidenta de la formació a les Balears

30/01/2024

Prohens haurà d’amistar-se amb els cinc diputats revoltats de Vox per mantenir la majoria absoluta al Parlament

Els cinc diputats díscols de Vox, aquest dilluns al Parlament, quan van anunciar que expulsaven del grup parlamentari a De las Heras i Le Senne. / ISAAC BUJ - EUROPA PRESS

La crisi interna de Vox enceta una nova aritmètica parlamentària i obliga a replantejar els suports del Govern del PP. La líder de l’Executiu, Marga Prohens, ja té els pressupostos aprovats per enguany per això, cosa que permet certa tranquil·litat, però és en minoria al Parlament.

La situació és insòlita. El Grup Parlamentari Vox s’ha separat del mateix partit de Santiago Abascal. D’una banda, Idoia Ribas, que és portaveu parlamentària, i de l’altra, Patricia de las Heras, la presidenta de la formació a les Balears.

Ribas, amb quatre companys més del grup parlamentari, cinc en total dels set que l’integren, entre ells Sergio Rodríguez, el portaveu adjunt, van anunciar que expulsaven els altres dos que, precisament, són De las Heras, i el president del Parlament, Gabriel Le Senne. Són els dos que es mantenen més pròxims a la direcció del partit a Madrid. I poc després, la direcció de la formació a Madrid anunciava l’expulsió del partit dels cinc diputats díscols. Així, es dona la situació que els cinc diputats que són membres del Grup Parlamentari de Vox estan expulsats del partit, i els dos únics que formen part de la formació, estan expulsats del grup i, per tant, formalment són diputats no adscrits.

I ara, què passarà? D’una banda, Gabriel Le Senne hauria de deixar de ser president del Parlament, perquè així ho estipula el reglament de la cambra si el partit que ha proposat el president l’expulsa del grup. Això es concretarà aquest dimecres a la Mesa del Parlament. I, de l’altra, el suport de Vox, que a principi de legislatura semblava més estable, ara ja no ho és tant. Eren 8 diputats, després van passar a ser-ne 7, amb l’expulsió de Xisco Cardona, i ara arriba la nova crisi interna. El PP té 25 diputats, i si a partir d’ara pacta amb els cinc que es mantenen dins el grup Vox, arribarien a la majoria absoluta de 30 escons amb el risc d’enemistar-se amb Abascal. I si pacten amb els dos fidels a Madrid, no arriben a la majoria, i per aprovar lleis dependrien d’abstencions, o d’altres vots com els del diputat de Formentera, Llorenç Còrdoba.

Notícies relacionades >

30/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris