D'estar en negatiu, els tipus d'interès s'han situat en l'1,25 %, després que el Banc Central Europeu hagi aprovat una pujada del 0,75 %, el major increment de la seva història
La pujada històrica dels tipus d’interès del Banc Central Europeu causarà, a curt termini, una pujada del cost de les hipoteques. “Per exemple, una hipoteca de 250.000 euros a 25 anys haurà pujat uns cent euros d’agost a agost. Per tant, quotes més altes per als hipotecats, però també per als nous hipotecats”, segons ha assegurat el director de corredordefondos.com, l’economista Luis García Langa.
Però la pujada dels tipus, que es preveu que seguiran a l’alça, pot comportar, també, diuen els experts, una pujada d’imposts. Així ho avança García Langa: “Les administracions públiques estan molt endeutades i a mesura que es vagin refinançant serà a un tipus d’interès més alt, per la qual cosa hauran de menester més ingressos i aquests ingressos es recapten via imposts”.
Un cop, tot plegat, per a les economies familiars, però que també té el seu efecte positiu. Per una banda, els dipòsits bancaris, que tendran condicions atractives; i, per l’altra, la davallada de la inflació. De fet, aquest és l’objectiu principal de la pujada dels tipus. Tot i això, s’ha d’estar vigilant per tal que no acabi repercutint de manera negativa, és a dir, que la desacceleració que ja viu la nostra economia no es transforma en una recessió.
En aquest sentit, el president del Cercle d’Economia de Mallorca, Pep Vicens, ha destacat que l’economia de les Illes fa mesos que estan en expansió, “però quan passes de zero a vuitanta, el cotxe no el pots accelerar molt més, si tens un límit de 100”, ha afegit. Explicació que ha fet Vicens, reunit avui amb la presidenta Armengol per presentar la seva nova directiva i parlar dels reptes de futur de les Illes.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular