X

Quasi la meitat dels infermers es planteja deixar la professió: “Ja hem arribat al límit”

El 63% es jubilaria abans, segons el Consell General d'Infermeria

07/02/2022

Quasi la meitat dels infermers es planteja deixar la professió: “Ja hem arribat al límit”

11

El 46,5 per cent dels infermers espanyols ha reconegut que es planteja deixar la professió a causa de la situació “insostenible” que ha empitjorat per la COVID-19, la qual cosa ha suposat, entre altres coses, que el quasi el 63 per cent dels professionals que reuneixen els requisits per a obtenir la jubilació s’estan plantejant sol·licitar-la.

Aquestes són algunes de les conclusions que s’han extret aquest dilluns de l’enquesta que ha realitzat el Consell General d’Infermeria (CGE) per a conèixer l’impacte de la pandèmia entre el personal d’infermeria, en la qual han participat 154 infermeres de Balears.

Els resultats s’han presentat en roda de premsa pel president de l’organització Florentino Pérez Raya, qui ha sentenciat que els infermers “han arribat al límit”.

El president ha estat acompanyat pel vicepresident segon, José Ángel Rodríguez, el vicepresident tercer, José Luis Cobos, i el secretari genera, Diego Ayuso, els qui han revelat les principals dades de l’estudi ‘Radiografia de la situació professional i emocional de la professió infermera’, que ha comptat amb una mostra de 19.300 professionals.

D’aquesta manera s’ha posat en manifest el cansament dels professionals, dels quals, el 28,4 per cent ha reconegut que no tornaria a estudiar la carrera i han manifestat que se senten “absolutament abandonats”. Unes dades que es confirmen per un 98,7 per cent que asseguren que no se senten reconeguts ni confien en les promeses polítiques.

La pandèmia ha agreujat la situació però, com ha matisat Florentino Pérez Raya, aquesta situació ja era complicada abans de la COVID-19 i algunes mancances del sistema ja s’havien posat de manifest encara que sense èxit. En aquesta línia, el 81 per cent dels infermers han vist com el seu treball en els últims dos anys s’ha incrementat, la qual cosa ha portat a tensionar al 71 per cent d’ells i desbordant “totalment” al quasi 20 per cent.

En aquest temps, el 27 per cent dels consultats ha afirmat que s’ha dedicat només a treballar en pacients amb COVID i el 52 per cent admeten que la COVID ha marcat en algun moment el seu treball. Les àrees que s’han vist més afectades, segons l’estudi, és Atenció Primària (44%), Vigilància intensiva (40%) i Urgències (37%).

Així mateix, l’estudi ha analitzat també la incidència de contagis COVID entre els propis professionals d’Infermeria i els resultats posen de manifest que pràcticament la meitat dels professionals (48%) ha patit aquesta malaltia i que, de tots ells, un 14,5 per cent ha estat contagiat  dues o més vegades.

En relació amb la salut mental, el quasi el 85 per cent reconeix que ha vist afectada la seva salut mental per culpa de la pandèmia, una petjada que ha resultat encara més profunda entre els professionals que treballen en Vigilància intensiva, Atenció Primària, Sociosanitària i Urgències. Un terç reconeix haver sofert depressió (33%); sis de cada deu confirmen haver patit insomni (58,6%) i una mica més de dues terceres parts ha tingut episodis greus d’ansietat (67,5%) per culpa de la pandèmia.

A més, la COVID ha generat episodis d’estrès en el 88,5 per cent dels professionals i el 58,4 per cent temor i por.

Condicions laborals

La recerca també ha analitzat les diferents condicions de treball dels infermers respecte a variables relacionades amb l’entorn laboral, com a càrrega de treball, salari o conciliació familiar, entre altres. Aquí s’ha pogut comporvar el desecantament dels professionals ja que cap d’ells aconsegueix aprovar en una escala de 0 a 10.

El millor valorat, encara que no aconsegueix l’aprovat tampoc, és de l’estabilitat laboral (4,89 sobre 10) seguit dels torns (4,51); mentre que en la resta d’aspectes les notes són més baixes: conciliació de la vida familiar (2,97), reconeixement de la carrera professional (2,92), càrrega de treball (3,35), salari (3,37) i desenvolupament de les especialitats (2,28).

Una de les peticions que han realitzat els consultats és el reforç de les plantilles. El 93 per cent considera que s’han d’incrementar el número de personal professional entre un 33 i un 100%. En resum, de mitjana, creuen que on hi ha tres infermeres, hauria d’haver-hi entre quatre i sis.

Mobilitzacions

Aquesta situació ha provocat en tot el col·lectiu que es plantegin mobilitzacions, com les que tindran lloc aquest dijous en tots els centres de salut d’Espanya.

El 91,7 per cent entenen que és necessari mobilitzar-se per a aconseguir reaccions i mesures polítiques clares que posin solució efectiva a factors com la càrrega de treball, l’esgotament físic i mental, i per a reclamar millores laborals, entre altres demandes.

A més, l’estudi posa de manifest que quasi el 80 per cent de les infermeres enquestades participaria en aquestes mobilitzacions.

“És el moment d’actuar. S’ha estat menystenint a la professió des de fa molts anys i els professionals han evidenciat en aquest estudi que no poden aguantar més. L’estrès, la falta d’estabilitat i altres factors han afavorit aquesta situació. Estem farts de la indiferència dels polítics i responsables sanitaris de les administracions públiques”, ha conclòs Florentino Pérez Raya.

07/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT