X

“Que em considerin una dona a la Universitat, al DNI i a la sanitat ha estat un viatge dur”

La Unitat d'Identitat de Gènere de Son Espases atén unes 370 primeres consultes anuals de persones transgènere

31/03/2022

“Que em considerin una dona a la Universitat, al DNI i a la sanitat ha estat un viatge dur”

8

El 31 de març és el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere. Una data per naturalitzar i eliminar l’estigmatització que pateixen les persones que volen canviar d’identitat, el sexe assignat en néixer. Com Alma Pereira, un testimoni que ha explicat la seva experiència a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. Té 23 anys, és eivissenca, però viu a Barcelona per la feina; és musicòloga… Diu que sortir de l’illa la va ajudar a tenir una mentalitat més oberta i a poder sentir-se identificada com una dona, que és el que ella va començar a sentir l’any 2018. “Vaig decidir canviar-me el nom com a Alma, perquè necessitava poder sortir del meu interior, que sortís la persona que jo era de veritat. Va ser un període una mica convuls, complicat”, explica. A banda de la discriminació i de l’estigma de la societat en general, Alma s’ha hagut d’enfrontar a una altra trava: la burocràtica.

En el cas dels menors, el procés també és llarg. Inés Machado, la secretària de Chrysallis, l’Associació de Famílies d’Infància i Joventut Trans, assegura que els menors ho tenen més complicat… “El canvi de gènere és bastant difícil. S’ha d’esperar a tenir una majoria d’edat, un informe mèdic en la majoria de casos i dos anys d’hormonació. Això condiciona la vida d’un menor, perquè si vol escapar del model binari home/dona, ha de prendre medicació durant molts anys per poder després tenir un document amb el gènere canviat”.

Ara bé, les Balears estan al capdavant de moltes comunitats en normatives LGTBI. Des del 2016, disposen d’un protocol que garanteix i especifica com ha de ser l’assistència sanitària de les persones trans, tant adults com menors, que volen iniciar la transició… En el cas dels menors, tot i que s’acudeixi de vegades als 4 anys a l’especialista, fins als 9 -com explica el psicòleg clínic Fernando Rivera- no es pot iniciar el procés. “Vam acordar que la primera intervenció s’havia de produir al voltant dels 9 anys per veure si hi ha un desenvolupament físic ordinari. No és fins als 12 anys quan es planteja a la família la possibllitat d’iniciar el tractament amb els inhibidors”, explica Rivera.

Arran d’aquest protocol, es va crear, també, la Unitat d’Identitat de Gènere a l’Hospital de Son Espases… Una consulta, voluntària, per orientar i acompanyar psicoterapèuticament a qui vulgui canviar d’identitat. Segons Oriol Lafau, coordinador autonòmic de salut mental, fa uns tres anys que les consultes es mantenen estables. “Atenem unes 370 primeres visites anuals, ens trobem en una situació de velocitat de creuer. Des de fa tres anys tenim més o manco el mateix nombre de persones que venen a la consulta per primera vegada. Pensam que tots els transsexuals que ho han sol·licitat estan essent atesos”. Per iniciar qualsevol procés per a un canvi d’identitat, es pot acudir a aquesta unitat, al metge d’Atenció Primària o a un endocrí.

 

31/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT