X

Què és el ‘love bombing’ i com es pot identificar

El 'bombardeig amorós' és un tipus de maltractament psicològic que té lloc a les xarxes socials

27/04/2022

Què és el ‘love bombing’ i com es pot identificar

Al·lota revisant les xàrxes socials./ ARXIU

20

‘Love bombing’ o ‘bombardeig amorós’ és la manera de denominar un tipus de violència psicològica entre les parelles, especialment aquelles que es formen a través d’aplicacions amb finalitats amoroses o per xarxes socials. Aquesta pràctica sol ser utilitzada per homes i consisteix a bombardejar una persona, meticulosament triada, amb mostres d’afecte. Aquestes mostres poden ser exagerades, molt freqüents i sovint públiques. El problema és que la finalitat d’aquesta tècnica és el control total de la parella. Segons Nohemí Hervada, potenciadora de talent i lideratge femení, les persones que l’usen “pretenen crear addicció a aquests elogis, a aquesta atenció que et donen i sobretot et volen aïllar del teu entorn”.

Qui pot ser víctima d’aquesta pràctica?

La víctima d’aquest tipus de tàctica pot ser qualsevol persona. Segons Hervada, el problema de fons es troba dins “la idea que ens han venut d’amor romàntic” que no encaixa amb la realitat en què moltes persones solen tenir “por de comprometre’s“. D’aquesta manera, quan descobreixen una persona que demostra tant d’afecte i compromís amb poc temps, “és molt fàcil caure dins aquesta trampa”.

Com són les persones que ho usen?

Hervada explica que el perfil de les persones que solen usar aquesta tàctica dins les seves relacions són homes “narcisistes i egoistes”. Persones que no trien a l’atzar el seu objectiu, ja que abans de parlar amb la persona elegida sovint la investiguen. Miren les seves xarxes socials per saber quins són els seus gustos i els seus punts dèbils. D’aquesta manera, “és més fàcil per a ells començar el procés per enamorar i atrapar la víctima”, ressalta Hervada. Aquestes persones “retroalimenten la seva necessitat de control a través de les relacions, és com si es tractàs d’una caça on l’objectiu és exhibir un trofeu, demostrar que són capaços d’aconseguir aquella persona”. Són persones que sovint “s’involucren molt, ho volen saber tot de la víctima, però sovint no conten res d’ells mateixos perquè com més informació té l’altre més fàcil és detectar que hi ha coses que no funcionen”; a més, com que el seu objectiu és aïllar la seva parella, “arriba un moment en el qual et parla malament de tot el teu entorn”.

Quines fases tenen les relacions on hi ha ‘love bombing’?

Nohemí Hervada descriu el ‘bombardeig amorós’ en tres fases: la primera és la fase d’idealització, en què la persona procura enamorar la víctima amb tots els recursos que té al seu abast, d’una manera molt intensa i sovint exagerada. Aquí és on la víctima es lliga emocionalment i psicològicament al maltractador. La segona fase arriba amb les primeres crítiques que fa el maltractador cap a l’entorn de la seva parella i desenvolupa conductes com gelosies exagerades, amenaces psicològiques o físiques, xantatge emocional… Dins aquesta situació, la víctima comença a pensar que ha fallat a la seva parella o pot pensar que hi ha coses que no funcionen. A la tercera fase es poden produir dues reaccions: o bé s’entra dins un cercle viciós on es van intercalant les mostres d’afecte excessives i les conductes tòxiques; o bé la víctima és conscient que la situació no és normal i decideix acabar la relació. Normalment, abans de tallar definitivament, la parella entra dins la fase del cercle viciós.

Hervada, identifica els principals indicadors d’una relació on es practica el ‘bombardeig amorós’:

Es tracta de relacions que evolucionen de manera accelerada, en què la persona que practica el ‘bombardeig amorós’ exterioritza ràpidament el seu amor. Un exemple, segons Hervada, ésquan et diuen que t’estimen a la setmana o al cap de pocs dies de conèixer-te. Fins i tot demanar-te per viure plegats o per casar quan ha passat poc temps d’ençà que anau junts”.

El maltractador té molta informació de la víctima, però evita donar-ne d’ell mateix. Així la sensació és “que no arribam a conèixer realment la nostra parella”, afirma Hervada. Es parla malament de l’entorn de la víctima i a poc a poc es posa distància entre la víctima i els seus amics o familiars.

Es produeixen conductes de xantatge emocional i gelosies: “hi ha casos en els quals el maltractador amenaça la víctima fins i tot de suïcidar-se si l’arriba a deixar i hi ha episodis de violència verbal que contrasten amb les accions romàntiques de l’individu”, explica Hervada.

Sovint, s’entra dins un cercle viciós en què les paraules dolces s’intercalen amb episodis de maltractament. Les víctimes no solen identificar fàcilment que es troben dins una “situació tòxica”.

Sovint, les persones que pateixen ‘love bombing’ no s’adonen de la seva situació. Per això, Hervada insisteix en la rellevància que té el seu entorn a l’hora d’avisar la víctima. Hervada avisa que els afectats no sempre escolten els consells, però és important no perdre-hi el contacte encara que hi hagi negatives.

27/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT